Syyskuun alussa vinkkasimme Jorma T. Mattilan tekemästä haastattelusta Helsingin Sanomien Talotekniikka -liitejulkaisuun.

Paloturvallisuus voi säästää miljoonia

Kun paloturvalaitteet ovat ja huollettuja, rakennuksissa voi asua, asioida sekä työskennellä turvallisin mielin. Palon sattuessa laitteet voivat säästää ihmishenkiä ja ehkäistä miljoonien eurojen vahingot. Suomessa syttyy vuosittain 5 000 – 6 000 rakennuspaloa, joissa kuolee vuosittain noin sata ihmistä ja loukkaantuu yli tuhat. Tulipalojen aiheuttamia välittömiä vahinkoja korvataan vuosittain noin 200 miljoonalla eurolla, mutta välilliset vahingot voivat olla huomattavasti suurempia.

– Pitämällä paloturvalaitteet kunnossa, suojataan kiinteistöä ja ihmisiä. Pienellä rahalla voidaan säästää miljoonia, toteaa PIL Paloilmoitinliike Consulting Oy:n toimitusjohtaja Harri Korpela.

Kustannuksia voi syntyä myös ilman tulipaloakin, jos paloturvalaitteet antavat puutteellisen huollon vuoksi vääriä hälytyksiä.

– Toimijoiden pitäisi pohtia, kuinka paljon maksaa, kun suuren kiinteistön tuhannet työntekijät lähtevät tunniksi pihalle väärän palohälytyksen vuoksi, Korpela pohtii.

Vääriä hälytyksiä on ollut myös kauppakeskuksissa. Tuhansilta asiakkailta ovat jääneet puolitäydet ostoskärryt käytäville, kun henkilöstö ja asiakkaat on evakuoitu ulos.

Säännöllinen huolto tarpeen

Suomessa on Korpelan mukaan paljon vanhaa rakennuskantaa, jossa paloturvalaitteet ovat vanhentunutta tekniikkaa tai niitä ei ole lainkaan.

– On myös paljon paloturvalaitteita, joita ei huolleta säännöllisesti, vaikka ehdottomasti pitäisi.

Esimerkiksi savuilmaisimet likaantuvat jo pelkästä huonepölystä, minkä vuoksi niitä pitäisi huoltaa määräajoin ja likaisissa tiloissa jopa pari kertaa vuodessa. Nykyaikaiset, älykkäät ilmaisimet lähettävät havaitsemastaan palosta tiedon suoraan paloilmoittimelle, joka välittää hälytyksen automaattisesti hätäkeskukseen. Nykyiset järjestelmät ovat vanhoista poiketen myös osoitteellisia. Ne kertovat palokunnalle kerroksen ja jopa huoneen tarkkuudella, missä tulipalo on havaittu.

Kaikki saman katon alta

PIL on yksi maan harvoista täyden palvelun paloturvaliikkeistä. Se tarjoaa saman katon alta suunnittelu-, käyttöönotto- ja huoltopalvelut sekä kaikki tarvittavat paloturvalaitteet. PIL vuokraa myös rakennustyömaan aikaisia paloturvaratkaisuja, eli palopasseja.

PILin asiakkaina on ympäri maata teollisuuslaitoksia, hotelleja, sairaaloita, kirkkoja, erilaisia halleja sekä toimisto-, liike- ja asuinrakennuksia. Yksi uusimmista suurista kohteista on Metropolia-ammattikorkeakoulun Myllypuron kampus, jossa PIL toimii paloilmoitinliikkeenä. Kalasataman REDIn tornitaloon PIL on toimittanut työmaanaikaisen palopassin.

– Jos paloturvallisuus askarruttaa, kynnys asioiden hoitamiseksi on matala. Ottaa vain yhteyden meihin. Ei tarvitse itse miettiä, mitä viranomaisasioita ja muuta pitäisi hoitaa, Korpela kertoo.

Vanhentuneiden laitteiden uusimisen ja laitteiden säännöllisen huollon lisäksi huomiota kaipaavat Korpelan mukaan yhä enemmän myös savunpoistojärjestelmät. Niiden kunnossapidossa on havaittu paljon puutteita.

– Määräysten mukaan 20 prosenttia savunpoistoluukuista pitäisi koelaukaista vuosittain. Eräässä kohteessamme, neljän porraskäytävän asuinrakennuksessa, kolme savunpoistoluukkua neljästä ei toiminut. Järjestelmä oli hankittu kahdeksan vuotta aiemmin, eikä sitä ollut sen jälkeen testattu kertaakaan.