PIL Paloilmoitinliike Consulting Oy
Huurrekuja 7, 04360 TUUSULA
pil.info@paloilmoitinliike.fi

Oppilaitosprojekteja laidasta laitaan

Tyypillisimmillään oppilaitoksiin tehdyt projektit ovat joko rakennus- tai saneerausaikaisia palopasseja, uuden paloilmoitinjärjestelmän ja opastevalojen asennuksia tai vanhojen järjestelmien päivityksiä.  Kohde voi olla yhtä hyvin pieni päiväkoti lähiössä tai yliopistokampukselle rakennettava uudisrakennus.

Alla esimerkkejä viimeisimmistä koulukohteistamme.

Ammattiopisto Luovi, Joensuu

Mitä tehtiin: paloilmoitinjärjestelmän suunnittelu ja langattomien ilmaisimien asennus

Ammattiopisto Luovi on Hengitysliitto ry:n omistama ammatillinen erityisoppilaitos, joka tarjoaa koulutusta vaativaa erityistä tukea opinnoissaan tarvitseville. Toimintaa järjestetään Suomessa yli 30 paikkakunnalla. Uudessa opiskelija-asuinrakennuksessa on 6 kerrosta ja 30 huoneistoa. Urakan tilaajana toiminut Hengitysliitto ry toivoi opiskelija-asuinkerrostaloon laadukasta ja kestävää järjestelmäratkaisua, jossa olisi mahdollisimman selkeä ja tehokas hätäpoistumis­ohjaus. Päätös järjestelmävalinnasta syntyi nopeasti.

Toteutimme hybridiratkaisun Hedengren Securityn laitteilla. ”Kotimaisen valmistajan järjestelmät ovat kestäviä ja jatkuvasti kehittyviä ja niiden toimitusvarmuus on huippuluokkaa”, yli 30 vuotta Hedengren Securityn kanssa yhteistyötä tehnyt projektipäällikkö Mika Miettinen sanoo.

Selkeä ja yksinkertainen asennus

Asuinhuoneisiin ja julkisiin tiloihin asennettavien langattomien ilmaisimien kiinnitys sujui nopeasti ja häiriöttömästi – työhön kului huonekohtaisesti vain kymmenisen minuuttia. Tyylikkäät ja eleettömät ilmaisimet istuivat kauniisti tilojen arkkitehtuuriin. Järjestelmä­­ohjelmointiin, langattomien ilmaisimien asennukseen ja kokonaisuuden käyttöönottoon kului kahdelta asentajalta kaksi päivää.

Tukiasemien käyttöönotossa ilmaisimien tilat ja signaalivoimakkuudet pystyttiin näkemään PC-ohjelmalla samasta näkymästä, joten tukiasemat oli helppo sijoittaa isossa kiinteistössä optimaalisiin kohtiin. Myös ilmaisinten jako eri tukiasemien alle hoitui vaivattomasti.

”Olemme tehneet toteutuksia aiemmin muilla järjestelmillä. Hedengrenin hybridimalli yllätti selkeydellään ja yksinkertaisuudellaan. Kaikkien ilmaisimien tilat ja signaalivoimakkuudet sai tukiasemasta näkyviin samalla kertaa, eikä ilmaisimia tarvinnut etsiä ja tarkastaa yksittäin. Oli todella helppo katsoa, mihin tukiasemat tulevat ja miten signaalit kantavat rakenteiden läpi”, Miettinen kertoo.

Myös tilaaja oli tyytyväinen lopputulokseen. ”Järjestelmälle asetetut tavoitteet saavutettiin. Hanke eteni hyvin aikataulussa ja olemme tyytyväisiä lopputulokseen. Viestintä ja tiedottaminen sujui hyvin PIL paloilmoitinliikkeen kanssa”, Hengitysliiton kiinteistöasiantuntija Maria Mäkelä sanoo.

Kustannustehokas ratkaisu

Ammattiopisto Luovin kampusasuntolaan asennettiin lähes 80 langatonta paloilmaisinta. Perinteisiä ilmaisimia asennettiin tiloihin, joissa kaapeloinnit saatiin alaslaskujen sisään piiloon. Kaapelointeja tehtiin muun muassa varastotiloihin, käytäviin ja teknisiin tiloihin.

Hedengren Securityn avainasiakaspäällikkö Pekka Kukkola nostaa langattomien ilmaisimien valteiksi häiriöttömän ja arkkitehtuuria kunnioittavan asennuksen, nopean käyttöönoton sekä kustannustehokkuuden.

”Vaikka langattomat ilmaisimet ovat hieman arvokkaampia kuin langalliset, kokonaishinta jää usein projekteissa alhaisemmaksi, kun säästöt asennustyössä ja kaapeloinnin materiaali­kustannuksissa ovat niin isot. Ja hyödyt tietysti kasvavat sitä suuremmiksi, mitä haastavampia ja työläämpiä kaapelointiratkaisuja tilat edellyttäisivät”, Kukkola sanoo.

Lisätietoja
Suunnittelu
Automaattinen paloilmoitinjärjestelmä
Ilmaisimet

Ammattiopisto Luovin opiskelija-asuinrakennus
Langattomia paloilmaisimia katossa.
Asentaja paloilmoitinkeskuksen vieressä.
Langaton paloilmoitin

Orimattilan yhteiskoulu, Orimattila

Mitä tehtiin: paloilmoitinjärjestelmä

Orimattilan uusi moderni yhteiskoulurakennus sijoittuu kulmittain vanhan lukiorakennuksen kanssa, ja yhdyskäytävä liittää koulut toisiinsa. Kun uusi ja vanha koulurakennus yhdistetään, saadaan monia etuja, mutta myös teknisiä haasteita.

Nyt keväällä 2024 suunnittelimme ja asensimme uuteen rakennukseen paloilmoitinjärjestelmän – Erkko-lukiossa säilyi edelleen vanha erillinen järjestelmänsä. Koulun kuhunkin tilaan sijoitettiin tilan käyttötarkoituksen mukaiset ilmaisimet: savu-, lämpö- tai yhdistelmäilmaisimet.

Kuulutusjärjestelmän vikavalvonta tuo lisää muistettavaa

Haasteet liittyivät tällä kertaa evakuointikuulutuksiin ja uuden koulun uuden järjestelmän yhdistämiseen vanhan koulun vanhaan järjestelmään, jossa ei ollut varakäyntiakustoa. Se taas tarvitaan, kun laite on yhteydessä paloilmoitinjärjestelmään.

Paloilmoittimen näkökulmasta kyseessä ovat mahdollisiin hätätilanteisiin liittyvät kuulutukset kuten evakuointiohjeet, kun taas normaalissa kouluarjessa samaa järjestelmää käytetään päivittäiseen viestintään. Ja juuri siinä kohtaa haaste tulee esiin, koska esimerkiksi kuulutuskojetta pöydällä siirrettäessä toiseen paikkaan voi pistokkeen joutua irrottamaan, mikä aiheuttaa paloilmoittimeen vikailmoituksen. Muun muassa tämä tuo käyttäjille lisää muistettavaa verrattuna vanhaan järjestelmään, jossa kuulutusjärjestelmä oli täysin erillinen paloilmoittimesta.

Nyt paloilmoittimen hoitaja on saanut kunnollisen ohjeistuksen ja käytön opastuksen. Hän kuittaa laitteiston vikailmoituksen mikäli sellaisia tulee.

Uusi koulu vanhan kyljessä

Orimattilan kaupungin mittava kouluhankekokonaisuus sisältää sekä vanhan Erkko-lukion peruskorjauksen että aivan sen kylkeen rakennetun uuden yhteiskoulun. Tontilta purettiin pari vuotta aikaisemmin vanha 1970-luvulla valmistunut, sisäilmaongelmista kärsinyt yhteiskoulurakennus uuden rakennuksen tieltä.

Uuden yhteiskoulun tiloja tulevat käyttämään myös muun muassa seurat, yhdistykset ja kaupungin eri toimialat. Tilat joustavat loistavasti erityyppiseen iltakäyttöön. Yhteiskoulu on hiljalleen muuttamassa uuteen koulurakennukseen. Oppilaat pääsevät aloittamaan siellä uuden lukuvuoden ensi elokuussa.

 

Lisätietoja
Suunnittelu
Automaattinen paloilmoitinjärjestelmä

Vasemmalta palovälitin, paloilmoittimen varakäynnin akkukotelo, paloilmoitinkeskus, turvavalokeskus, maadoituskisko
Orimattilan uuden yhteiskoulun tiloja
Orimattilan uuden yhteiskoulun uusia tiloja
Orimattilan uuden yhteiskoulun tiloja

Saimaan ammattiopisto Sampo, Lappeenranta

Mitä tehtiin: paloilmoitinjärjestelmän ja turvavalaistuksen uusiminen

Saimaan ammattiopisto Sampo tarjoaa ammatillista koulutusta ja koulutus- ja kehittämispalveluja yrityksille ja muille yhteisöasiakkaille. Uusimme paloilmoitinjärjestelmän kahteen opiston seitsemästä toimipisteestä: opiston päätoimipisteeseen Armilankadulle ja toiseen Pohjolankadun toimipisteistä.

Pohjolankadun toimipisteen vanha järjestelmä oli muuttunut hieman epäluotettavaksi, mutta ilmaisimet ja turvavalaistus toimivat edelleen moitteettomasti, joten oli tarpeen uusia vain keskus. Sen sijaan koko viereisen Armilankadun toimipisteen paloilmoitinjärjestelmä oli tullut tiensä päähän ja aiheutti tarpeettomia vikahälytyksiä.  Siellä uusittiin koko järjestelmä. Myös kaikki tiloissa vanhastaan olleet turvavalaisimet vaihdettiin. Tilalla on nyt uudenaikaiset, paloilmoitinjärjestelmään integroidut Hedengrenin N20 turvavalaisimet ja niillä oma käyttölaite.

Turvavalaistusjärjestelmä sisältää useimmiten sekä poistumisopasteet että turvavalot. Kun opastevalaisimet palavat jatkuvasti ja ohjaavat lähimmälle poistumisreitille, turvavalot syttyvät vain vika- tai hälytystilanteessa – myös sähkökatkon aikana – varmistamaan riittävän valomäärän poistumisreiteille. Riittävä valaistus ja selkeä opastus ulos estävät tehokkaasti paniikin syntymistä. Vaikka rakennuksen sähkönjakelu pettäisi, järjestelmä toimii vielä kolmen vuorokauden ajan ja turvavalaistuskin noin kahden tunnin ajan. Sinä aikana ehditään ajaa vaaraa aiheuttavat koneet ja prosessit alas ja tyhjentää koko rakennus.

Lisätietoja
Automaattinen paloilmoitinjärjestelmä
Turvavalaistus

Stadin ammatti- ja aikuisopisto, Hel­sin­ki

Mitä tehtiin: paloilmoitinjärjestelmän uusiminen

Rakennus, jossa Stadin AO:n Kampus 3 nykyisin sijaitsee, valmistui aika tarkkaan parikymmentä vuotta sitten. Arabianrantaa oli siinä vaiheessa rakennettu vasta parin vuoden ajan.

Nyt talon alkuperäinen paloilmoitinjärjestelmä oli tullut tiensä päähän. Varaosia vanhaan laitteistoon ei saanut, joten ainoa vaihtoehto oli koko järjestelmän uusiminen nykyaikaiseksi kaapelointeineen ja ilmaisimineen.

Koska rakennus on osa Stadin ammatti- ja aikuisopistoa, se täyttyy heti opiskelukauden alkaessa median ja audiovisuaalisen viestinnän opiskelijoista. Niinpä meidän oli oltava asennuksen kanssa valmiita ennen elokuun puoliväliä.

Vaihtelua ja vähän haastettakin toi aulan korkeus, koska myös sinne paloilmaisin oli saatava asennettua telineet rakentamalla ja ylös kapuamalla. Onneksi PILin poikien päätä ei huimaa. Jälkityöksi jäi vielä toimitusvaikeuksien takia ilmaisimien lisämerkkivalojen uusiminen, mutta sekin saadaan hoidettua ennen vuodenvaihdetta.

Lisätietoja
Automaattinen paloilmoitinjärjestelmä

Suo­ma­lais-ve­nä­läi­nen kou­lu, Hel­sin­ki

Mitä tehtiin: palopassi

Helsingin Maununnevaan rakennettavasta Suomalais-venäläisestä koulusta on tulossa yksi Suomen suurimmista puukouluista. Uudet tilat toteuttaa SRV. Koulusta tulee Suomen ensimmäinen kaikki esi- ja perusopetuksen vuosiluokka-asteet ja lukion kattava, monimuotoinen oppimisympäristö.

PIL on myös mukana projektissa viime marraskuusta lähtien. Olemme varustaneet työmaan kaikki vaiheet rakennusaikaisella paloilmoitinlaitteistolla, ns. palopassilla. Nyt työmaa on suojattu parillakymmenellä langattomalla FSM Inim Previdia -ilmaisimella.

Rakennuksesta on tulossa kaksikerroksinen, yli 6 000 bruttoneliömetrin laajuinen monitilakoulu, jossa on sekä avaria torialueita että suljetumpia pienryhmä- ja aineopetustiloja. Koulu rakennetaan massiivipuuelementeistä, jotka sitovat hiiltä koko elinkaarensa ajan. Uusi koulurakennus tarjoaa monimuotoista oppimista tukevan, yhteisöllisen oppimis- ja työympäristön noin 700 oppilaalle ja 85 työntekijälle. Rakennuksen budjetti on 25 miljoonaa euroa.

SVT:n vanha, vuonna 1964 valmistunut koulurakennus purettiin uudisrakennuksen tieltä kesällä 2019, minkä jälkeen käynnistyi uuden rakentaminen. Peruskivi muurattiin puolisen vuotta myöhemmin tammikuussa 2020, ja opiskelu on tarkoitus aloittaa uusissa tiloissa vuoden 2021 elokuussa, kun kouluvuosi alkaa.

Projekti on siinäkin mielessä kiinnostava, että sekä koulun opettajat että oppilaat ovat olleet mukana suunnittelussa, jollei muuten niin kommentoimassa. Lisäksi Valtion taideteostoimikunta järjesti taidekutsukilpailun yhteistyössä koulun ja tilat omistavan Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Kilpailun voitti sarja tiimalasimaisesti toimivia lasiveistoksia, jotka ovat jatkuvassa hitaassa liikkeessä. Liikkeen myötä hiekka valuu ja liikkuu lasisten kellojen sisällä. Teoksen nimi onkin Meditatiivinen kello.

Lisätietoja
Palvelut
Paloturva
Palopassi

Suomalais-venäläisen koulun ulkokuva, havainnekuva.
PIL asensi Suomalais-venäläisen kouluun työmaa-aikaisen palopassin. Havainnekuva aulasta.

Man­sik­ka­lan puu­kou­lu, Imat­ra

Mitä tehtiin: paloilmoitinliiketyöt

Imatralaisten tulevassa monitoimitalossa, Mansikkalan puukoulussa, hyödynnetään näyttävästi puuta. Puu rakennusmateriaalina ja sisustuselementtinä tuo rakennukseen lämpimän tunnelman ja ekologisuutta. Hanke toteutetaan elinkaarimallilla, mikä tarkoittaa sitä, että YIT vastaa suunnittelun ja rakentamisen lisäksi ylläpidosta seuraavan 20 vuoden ajan. Rakennuksen on tarkoitus valmistua heinäkuun lopussa niin, että oppilaat voivat siirtyä uuteen kouluun syksyllä.

Koulun arkkitehtuuri on modernia, tila on muuntuva ja uusiutumiskykyinen, kerrosneliöitä on peräti 14 300. Modernia on myös se, että uudesta, avoimesta oppimisympäristöstä puuttuvat kotiluokat. Arkkitehtuuri aiheutti muutoksia myös paloilmoitinsuunnitelmiin, koska ullakkotila oli asennusteknisesti erittäin haastava. Suunnitelmia muokattiin toimivammiksi, ja muutokset hyväksytettiin paloviranomaisilla. Nyt ullakolla olevat ilmaisimet asennetaan ainoastaan kaapelireiteille, joka on ns. palokuorman suojaus. IV-konehuoneisiin asennus tehdään normaalisti.

PIL toimii kohteessa paloilmoitinliikkeenä sähköurakoitsijan alihankkijana. Olemme tarkastaneet ja täydentäneet suunnitelmat, lisänneet ilmaisinsilmukoiden johdotuksen ja laitteiden osoitteet työkuviin ja ohjelmoineet järjestelmän. Lopullinen asennustarkastus tehdään tulevana kesänä. Sähköurakoitsija Polar 2000 asentaa järjestelmän, jossa käytetään Schneider Electric FDP -paloilmoitinjärjestelmää ja Intellia-ilmaisinsarjaa.

 

Lisätietoja PalvelutPaloturva

Mansikkalan puukoulu
Mansikkalan puukoulu, Imatra. paloilmoitinliike.fi

Pel­to­lan kou­lu, Tik­ku­ri­la

Mitä tehtiin: paloilmoitinjärjestelmän uusiminen

Peltolan koulu on Vantaan Tikkurilan urheilupuistossa sijaitseva musiikkipainotteinen yläkoulu, jossa opiskelee 500-600 oppilasta. Sisäilmaongelmista johtuen koulussa aloitettu mittava remontti ajoi koululaisia evakkoon lähikouluun, kun koulussa remontoitiin osa luokista ja yleisistä tiloista.

Remontin yhteydessä uusittiin myös vanhentunut paloilmoitinjärjestelmä. Konventionaalisen keskuksen tilalle vaihdoimme osoitteellisen Schneiderin Esmi Sense FDP -paloilmoitinkeskuksen, joka mahdollistaa jatkossa kenttälaitteiden uusimisen osoitteellisiksi.

Lisätietoja
Automaattinen paloilmoitinjärjestelmä

Peltolan koulu, pihlaja. paloilmoitinliike.fi

Myl­ly­pu­ron kam­pus, Met­ro­po­lia, Hel­sin­ki

Mitä tehtiin: paloilmoitinjärjestelmä

Runsaat kaksi vuotta kestänyt urakka on nyt osaltamme ohi, kun Ammattikorkeakoulu Metropolian käyttöön rakennetun uuden kampuksen toinenkin osa valmistui. Asennustyöhömme kuuluivat sekä verkotettujen paloilmoitinjärjestelmien että turvavalokeskusten käyttöönotto.

Koska kampus on suuri, myös paloilmoitinjärjestelmän on oltava suuri. Kampukseen asennettiin yhteensä 10 turvavalokeskusta ja 10 verkotettua paloilmoitinkeskusta, joita hallitaan graafisen käyttöliittymän avulla. Paloilmoitinjärjestelmänä on Hedengren Securityn Firescape ja turvavalojärjestelmänä Hedengren Securityn Neptolux.

Metropolia keskittää nykyiset 16 pääkaupunkiseudun toimipistettään neljään kampukseen Arabianrantaan, Leppävaaraan, Myyrmäkeen ja Myllypuroon. Osin metroradan päälle rakennettu Myllypuron kampus on Metropolian neljästä kampuksesta suurin: opiskelijoita tulee olemaan noin 6000, työntekijöitä 500 ja huoneistoneliömetrejä 40 000. Kampuksen ensimmäinen vaihe, A-talo, otettiin käyttöön tammikuussa 2019. Toinen vaihe, B-, C- ja D-talot, otetaan käyttöön ensi vuoden alussa.

Lisätietoja

Suunnittelu
Paloilmoitinjärjestelmä

 

Metropolia. paloilmoitinliike.fi