Projekteja teollisuudelle jo lähes 20 vuoden ajan
Toteutuneet projektit ovat olleet hyvin monen tyyppisiä teollisuuden eri toimialoille. Paloilmoitinjärjestelmät, savunpoisto, turvavalaistus, palopassit, erilaiset kulunseuranta-, kameravalvonta- ja rikosilmoitinjärjestelmät sekä huolto- ja kunnossapitopalvelut ovat tyypillisimpiä teollisuudelle tarjoamiamme palveluita.
Alla muutamia esimerkkejä toteutetuista kohteista.
Maatila, Pohjois-Pohjanmaa
Mitä tehtiin: kameravalvonta
Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevalla tilalla kasvatetaan sveitsiläistä Simmental-lihakarjaa. Kameravalvontaa kaivattiin erityisesti emolehmien ja vasikoiden touhujen seuraamiseen navetassa.
Mikään tila ei ole toisensa kaltainen, joten aloitamme suunnittelun aina tilakohtaisesta tilanteesta, olosuhteista ja tarpeista. Täällä tilan kaikki kamerat on yhdistetty toisiinsa langattomilla yhteyksillä ja tallennus tapahtuu päärakennuksessa sijaitsevalle keskusyksikölle. Valvontakameroilla näkee tarvittaessa mistä vain joko älypuhelimen välityksellä tai tietokoneelta, mitä eri puolilla tilaa tapahtuu.
Kameravalvonnalla parannetaan turvallisuutta ja eläinten hyvinvointia. Sillä helpotetaan tilan töitä ja säästetään vielä aikaakin, kun turha juokseminen navettaan loppuu. Ihan ehdoton kamera on poikimisaikaan, kertoo tilan isäntä. Navettaan on asennettu useampi kamera valvomaan erityisesti hoitokarsinoita, joissa emolehmät poikivat ja hoitavat vasikoitaan. Poikimisen käynnistymisen ja etenemisen seuraaminen on aiemmin tarkoittanut jatkuvia tarkistuskäyntejä navettaan, myös yöaikaan, mikä syö unta ja jaksamista. Aiemmin poikimakauden aikana oli käytävä säännöllisesti navetassa tarkistuskäynneillä, minkä jälkeen unensaanti oli vaikeaa. Nyt voi vain vilkaista tilannetta kännykältä ja nukahtaa helposti uudelleen. Ajallaan navettaan ehtiminen voi myös pelastaa syntyvän vasikan hengen, jos asiat uhkaavat mennä hankaliksi. Etänä voidaan havainnoida myös kiiman alkamista tai miten vasikat oppivat juomaan emon tissistä. Kameroiden valoteho riittää kuvaamaan myös navetan hämärämmän yövalaistuksen aikaan, joten arvailla ei tarvitse mitä ruudulla näkyy.
Kaikkia kameroita emme asentaneet sisälle navettaan vaan muutama löytyy myös muista tiloista ja piha-aluetta valvomasta. Kutsumattomien vieraiden ilmestyessä järjestelmä hälyttää puhelimessa. Kun reaaliaikainen tieto tulee navetasta tai pihamaalta suoraan älypuhelimeen, seurantaa voi tehdä helposti muiden töiden ohessa olitpa missä vain.
Kameravalvontaan ja ihmisten kuvaamiseen liittyy aina lainsäädännöllisiä asioita, jotka on otettava myös maatilalla huomioon. Kun kiinteistön aluetta valvotaan kameroilla, siitä ilmoitetaan selkeästi kyltillä. Isäntä kertoo myös, että kun tilan ulkopuolisten työntekijöiden kanssa keskusteltiin kameravalvonnasta, he halusivat turvallisuussyistä kameravalvonnan olevan päällä silloinkin, kun tekevät itsekseen navetassa työtä.
Lisätietoja
Kameravalvonta
Binderholz Nordic Oy, Lieksa ja Nurmes
Mitä tehtiin: uusi paloilmoitinjärjestelmä, toisen päivitys ja laajennus
Projektimme Pohjois-Karjalassa Binderholzin sahoilla jakautui kahteen: Nurmekseen kokonaan uusi paloilmoitinjärjestelmä ja Lieksaan järjestelmän päivittämisen yhteydessä laajennus.
Binderholz on itävaltalainen perheyhtiö, joka osti Vapo Timberin Lieksassa ja Nurmeksessa sijaitsevat sahat vuoden 2016 alussa. Tämän jälkeen molempien sahojen toimintaa on kehitetty voimakkaasti muun muassa yritysostoin ja investoimalla kymmeniä miljoonia euroja jatkojalostuskapasiteetin kasvattamiseen. Myös uutta rakennuskantaa on noussut: esimerkiksi hallintorakennus, uusi höylälaitos, lämpöpuulaitos ja tasaamolaitos. Viimeksi mainittu rakennettiin Nurmekseen pari vuotta sitten tulipalossa tuhoutuneen tilalle.
Ehkä tapahtuma osaltaan vauhditti paloturvaprojektien aloittamista – ainakin se toi riskit näkyviin. Toki suuret saha-alueet ovat aina hyvin palosuojattuja, mutta kehittämistarpeitakin voi löytyä.
Nurmekseen suunnittelimme ja asensimme paloilmoitinjärjestelmän sahan uuteen lähetyskonttoriin. Lieksassa taas alueen vanha paloilmoitinkeskus vaihdettiin uuteen. Käytössä ollut järjestelmä oli jo vanhentunut eikä enää soveltunut uuteen tilanteeseen, jossa saman keskuksen alle haluttiin saada myös uusi lämpöpuulaitos ja yritysostolla hankittu höyläämörakennus.
Koko järjestelmä toimii osoitteellisena, joten jos jossain alueen monista rakennuksista on alkava palo, sen tarkka sijainti pystytään välittömästi saamaan selville. Tämä nopeuttaa sammutustöitä oleellisesti.
Lisätietoja
Suunnittelu
Automaattinen paloilmoitinjärjestelmä
Aurora Oy/Outokumpu, Tornio
Mitä tehtiin: paloilmoitinjärjestelmän suunnittelu, paloilmoitinliiketyöt
Outokummun Tornion terästehtaan sähköverkkokumppanina toimii Aurora Oy, joka vastaa sähkönjakelun lisäksi verkon kehittämisestä terästehtaan alueella. Meneillään olevalla investointihankkeella Aurora varmistaa, että kapasiteetti riittää tulevinakin vuosina. Samalla sähkönsyötöstä saadaan entistä luotettavampaa ja huollettavuudeltaan toimivampi.
Tornion tehdasalue on varsin laaja, yli 600 hehtaaria, ja siellä sijaitsevat kaikki terästuotannon osastot: terässulatto, kuumavalssaamo ja kylmävalssaamo, samoin ferrokromitehdas ja Tornion satama. Tällä hetkellä Aurora laajentaa alueella olevaa rakennuskantaansa rakentamalla uuden kaasueristeisen GIS-kytkinlaitoksen sekä uuden valvomo- ja huoltorakennuksen. PIL toimii projektissa paloilmoitinliikkeenä.
Meidän vastuullamme on ollut koko paloilmoitinjärjestelmän suunnittelu sekä uusiin että vanhoihin Auroran rakennuksiin, laitehankinnat ja paloilmoitinliikkeenä toimiminen. Paloilmoitinkeskuksiksi valittiin Schneiderin ESMI FDP 252 -keskukset, joista välitetään keskuskohtainen palo- tai vikatieto Outokummun palojärjestelmään.
Haasteellisinta koko projektissa ei ollut niinkään mikään varsinaiseen työhömme liittyvä vaan yllättäen globaali paloilmoitinkeskuksiin tarvittavien mikrosirujen puute. Onnistuimme kuitenkin saamaan kaikki tarvittavat keskukset ajoissa ja koko projekti alkaa tältä erää olla osaltamme valmis.
Lisätietoja
Suunnittelu
Automaattinen paloilmoitinjärjestelmä
Biolämpölaitos, Tyrnävä
Mitä tehtiin: paloilmoitinjärjestelmä
Uutisvirtaa tutkiessa kiinnittyy huomio biolämpölaitosten tulipalouutisiin, joita nopealla silmäilyllä on tänäkin vuonna ollut jo parikymmentä. Tyrnävänkin biolämpölaitoksella on palanut viime vuosina kahteen kertaan. Vuonna 2017 paloi hakesiilossa, mutta palo saatiin pian sammutettua. Kaksi vuotta myöhemmin hake paloi taas kiinteän polttoaineen keskuksen laitteiston rikkouduttua. Tällä kertaa ainekset suurempaankin vahinkoon olivat olemassa, vaikka palo saatiin tälläkin kertaa nopeasti sammumaan. Lämpökeskus asetettiin kuitenkin korjausten ajaksi käyttökieltoon ja kunnan piti siirtyä väliaikaisesti öljyyn lämmityksen takaamiseksi.
Nämä palot lienevät olleet mielessä, kun Oulun Seudun Sähkö päätti hankkia lämpölaitokseen kattavan paloilmoitinjärjestelmän. Toteutimme projektin avaimet käteen -periaatteella. Toisin sanoen työ sisälsi kaiken alkusuunnittelusta ja kaavioiden piirtämisestä laitetoimituksiin ja asennuksesta paloilmoitintöihin. Asensimme myös välittimen, joka siirtää tiedon hälytyksestä suoraan hälytyskeskukseen.
PILin suunnittelutyö alkoi alkusyksystä. Kohteeseen asennettiin nykyaikainen Hedengrenin Firescape -paloilmoitinjärjestelmä, johon voidaan tarvittaessa yhdistää paloilmoittimen lisäksi turvavalot. Yhdistelmäkeskus on rakenteeltaan modulaarinen ja se tarkkailee niin paloilmaisimien likaisuusarvoja kuin turva- ja opastevalojen ledien sekä akkujen kuntoa ja tarjoaa käyttäjälle tietoa järjestelmän kunnosta. Sen vuoksi huoltoa ja ylläpitoa voidaan suorittaa, kun niitä todella tarvitaan.
Toiminnassa olevassa biolämpölaitoksessa työskentely on haasteellista jo kuumuuden ja meluisuuden takia, mutta etupäässä haasteet syntyvät asennusten hankalista sijainneista. Tarvitaan nostimia ja telineitä ja niiden jatkuvaa siirtämistä. Lisämaustetta työhön toi myös kaapelien asennus alumiiniputkiin.
Kaikki saatiin kuitenkin kommelluksitta ja suunnitelmien mukaan asennettua. Paloviranomaisten käyttöönottoluvan jälkeen järjestelmä on valmis.
Lisätietoja
Automaattinen paloilmoitinjärjestelmä
Agnico Eagle Finland, Kittilä
Mitä tehtiin: paloilmoitinliiketyöt
Kittilässä sijaitsee Euroopan suurin kultakaivos. Agnico Eagle Finland aloitti malmion louhinnan kahdesta avolouhoksesta, mutta viimeiset kymmenen vuotta kultaa on louhittu ainoastaan maanalaisesta kaivoksesta. Kaivoksen mittava laajennushanke alkoi vuonna 2018, ja hankkeen myötä maan alle louhittiin noin 85 000 m2 kalliotiloja eri toimintoja varten.
Kaivoksen tasolle 900 – mikä on noin kilometrin syvyydessä maan alla – oli louhittu uusi tila, johon sijoittui erilaisia teknisiä ja sosiaalisia tiloja sekä esimerkiksi tilat autoille. Tähän tilaan asennettiin uusi paloilmoitinkeskus ilmaisimineen. Keskus myös liitettiin kaivoksessa jo aiemmin olleeseen, useita keskuksia käsittävään paloilmoitinjärjestelmään. Toimimme projektissa paloilmoitinliikkeenä ja toimitimme myös laitteet.
Kaivos tuo työskentelyyn aivan omanlaisiaan haasteita. Ensinnäkin matka itse työpisteeseen. Vaikka matkaa on pystysuoraan mitaten vain kilometri, matkaa kertyy seitsemän kilometrin verran ennen kuin ollaan perillä. Tarkkana pitää olla, ettei ajomatkan aikana eksy – maan alta löytyy varmasti satoja kilometrejä tunnelia!
Kaivos toimii täydellä teholla vuorokauden ympäri ja raskaat kuorma-autot ajavat malmia ylös murskaamoon. Tämä rajoittaa muiden kävijöiden kulkua, joten meidänkin oli aika ajoin vain odotettava. Haastetta toi myös itse kaivosympäristö, jossa seinät ja katto eivät tosiaankaan ole tavanomaisten rakennusten tapaan suorassa. Kännykkäkään ei toimi maan alla, joten sävelten on oltava selvät jo alas mennessä.
Projekti hoidettiin Tornion ja Kuopion toimipisteiden yhteistyönä.
GA Telesis, Vantaa
Mitä tehtiin: palopassi
Palopassilla on paljon käyttöä. Tällä kertaa asensimme langattoman palopassin GA Telesiksen saneerattavaan teollisuuskiinteistöön. Työt jatkuvat tiloissa samaan aikaan normaalisti.
Useimmille tuntematon GA Telesis toimii Helsinki-Vantaan lentokenttäalueella. Se on yksi maailman suurimmista ilmailualan yrityksistä ja erikoistunut lentokoneen moottoreiden, moottorin osien ja muiden lentokoneen osien korjaamiseen. Vastaavia yrityksiä ei ole kovin montaa maailmassa. Vaikka kiinteistön tilat saneerataan, jatkuu tuotanto ja korjaustoiminta kaiken aikaa normaalisti.
Saneerattavalla alueella on jo aiemminkin ollut toimiva palosuojaus, mutta palopassin ansiosta urakoitsija pystyy purkamaan toiminnassa olevan paloilmoitinsilmukan hallitusti ilman, että saneerausalue jää paloilmoitinsuojausta vaille. Asensimme alueelle langattomat lämpöilmaisimet ja palokeskuksen, joka liitettiin kiinteistössä olevaan keskukseen.
Lisätietoja
Palopassi
K.Hartwall Oy Ab, Sipoo
Mitä tehtiin: paloilmoitinjärjestelmän uusiminen
Perheyhtiö K. Hartwall tunnetaan rullakkovalmistajana, jonka tuotannosta valtaosa menee vientiin. Yritys perustettiin jo vuonna 1932 ja tällä hetkellä yritystä johtaa jo neljäs sukupolvi. Tuotantolaitokset sijaitsevat Sipoon Söderkullassa.
Osat valmistetaan metallintyöstöyksiköissä, joista valmiiksi hitsatut osat toimitetaan ensin pintakäsittelyyn ja lopuksi kokoonpano-osastolle. Pintakäsittely ja kokoonpano tapahtuu ns. sinkkitalossa. Juuri sinkkitalon paloilmoitinjärjestelmä uusittiin kokonaan loppuvuonna 2019.
Kun Hartwall otti yhteyttä Paloilmoitinliikkeeseen, kävi selväksi, että asennustyötä varten tehtaan toimintaa ei voi keskeyttää. Sinkkitalon tuotantotiloissa katto on korkealla, joten paloilmoittimien asennus tehtiin nostolaitteiden avulla samalla, kun yritettiin häiritä tehtaan normaalia toimintaa mahdollisimman vähän.
Sinkkitalossa oli aiemmin konventionaalinen Esmi Mini 2000 -paloilmoitinkeskus, joka nyt vaihdettiin nykyaikaiseen osoitteelliseen Hedengrenin Prodex Firescape -paloturvakeskukseen.
Samassa yhteydessä uusittiin myös kaikki kenttälaitteet.
Transval, Hyvinkää
Mitä tehtiin: paloilmoitinjärjestelmän uusiminen, näytteenottoputkistot
Hyvinkään Sahanmäessä vuodesta 1949 toiminut VR:n konepaja lakkautettiin vuonna 2018, mutta aika nopeasti komeille vanhoille tiilirakennuksille löytyi uutta käyttöä. Posti Group -konserniin kuuluva Transval avasi vuoden 2019 alussa osaan tiloista palvelukeskuksen, jonka palveluihin kuuluu esimerkiksi varastointipalvelut.
Hallissa olleet vanhat paloilmoittimet olivat jo kymmeniä vuosia vanhoja, joten purimme ensimmäiseksi osan vanhoista, vääriä hälytyksiä aiheuttaneista linjailmaisimista pois. Koska varastohalli on suuri ja korkea, valittiin uudeksi järjestelmäksi Securitonin 2 näytteenottokeskusta ASD 532-2, jotka liitettiin paloilmoitinkeskukseen. Näin järjestelmästä saatiin lähes huoltovapaa ja samalla vältytään turhilta hälytyksiltä.
Näytteenottoputkistoa asennettiin kaikkiaan noin 320 metriä. Yksinkertaistetusti järjestelmä toimii niin, että putkistossa olevat reiät imevät valvottavasta tilasta ilmaa keskusyksikössä sijaitsevalle ilmaisimelle. Jos ilman mukana kulkeutuu ilmaisimeen savua tai muita palon aiheuttamia partikkeleita, välittää järjestelmä paloilmoituksen kiinteistön paloilmoittimeen. Kyteväkin palo, joka ei vielä tuota savua, kyetään havaitsemaan ilmaisimilla.
Muuntamo öljynjalostamon alueella, Kulloo
Mitä tehtiin: paloilmoitinjärjestelmä, näytteenottojärjestelmä
Nesteen Porvoon jalostamotoiminnot sijaitsevat Kulloossa Kilpilahden teollisuusalueella. Jalostamon tuotanto on pitkälle automatisoitua eikä se saa missään vaiheessa häiriintyä.
ABB:n Process Industries -yksikkö rakensi säiliöalueelle uuden muuntamon, johon moduulit tuotiin Itävallasta. Suunnittelimme ja toteutimme muuntamoon paloilmoitinjärjestelmän turvaamaan häiriötöntä sähkönjakelua.
Kohteessa tavanomaisten pisteilmaisimien käyttö matalassa kaapelitilassa lattian alla ei ollut perusteltua, koska ilmaisimia olisi tarvittu peräti 200. Niiden sijasta kaapelitilaan asennettiin 14 näytteenottojärjestelmää. Niiden toiminta perustuu imuputkistoon, jolla valvottavasta tilasta imetään ilmaa keskusyksikössä sijaitsevalle ilmaisimelle. Jos ilman mukana kulkeutuu ilmaisimeen savua tai muita palon aiheuttamia partikkeleita, välittää järjestelmä paloilmoituksen kiinteistön paloilmoittimeen. Kyteväkin palo, joka ei vielä tuota savua, kyetään havaitsemaan ilmaisimilla, jotka usein hyödyntävät lasertekniikkaa.
Järjestelmässä käytettävät ilmaisimet ovat erittäin skaalautuvia ja voidaan ohjelmoida täysin valvottavan tilan mukaan. Tyypillisiä käyttökohteita ovat esimerkiksi sairaaloiden ja lääketehtaiden puhdastilat ja atk-konehuoneet. Samoja laitteita voidaan käyttää myös autohalleissa, eläinsuojissa ja jopa jätelaitosten erittäin likaisissa tiloissa, joissa tavanomaiset pisteilmaisimet likaantuvat nopeasti ja aiheuttavat vikahälytyksiä. Korkeissa tiloissa taas tavanomaisia paloilmaisimia on hankala huoltaa, joten näytteenottojärjestelmä ratkaisee ongelman.
Mikäli näytteenottoilmaisia on useampia, ne voidaan kytkeä joko väylään keskenään tai suoraan paloilmoittimen osoitteelliseen silmukkaan, jolloin niitä voidaan etähallita keskitetysti kuten Nesteellä on tehty. Näytteenottojärjestelmät ovat aina erikoisratkaisuja, joille tarvitaan viranomaisten lupa paloilmoittimessa käyttöön.
Muuntamon rakentamisesta huolehti ABB:n Process Industries -yksikkö. Kohteeseen asennettiin Siemensin näytteenottolaitteet. Sähköasennukset teki Sähköpare Oy ja laitetoimittaja Siemens huolehti grafiikasta ja käyttöönotosta.
Kaukokiito Oy, Vantaa
Mitä tehtiin: paloilmoitinjärjestelmän uusiminen
Kaukokiidolla on kolmisenkymmentä logistiikkaterminaalia eri puolilla Suomea ja näistä Vantaalla Kehä III kupeessa oleva terminaali on suurin sekä tavara- että liikennemäärissä mitattuna. Kiinteistössä on myös mm. toimistotilat, punttisali, sauna ja tietysti kuljettajien makuutilat.
Vantaan Kaukokiidossa työskentelee noin 80 henkilöä. Alihankkijoita ja kuljettajia liikkuu terminaalissa päivästä riippuen sadasta kolmeensataan, sesonkiaikoina keväällä ja syksyllä vielä enemmän. Töitä terminaalissa tehdään ympäri vuorokauden. Siksikin on tärkeää, että paloilmoitinjärjestelmä on ajan tasalla.
PIL päivitti Kaukokiidon vanhan konventionaalisen järjestelmän nykyaikaiseksi osoitteelliseksi järjestelmäksi Hedengrenin Prodex FIREscape -keskuksella. Paloilmoitinjärjestelmä on asennettu koko kiinteistöön: logistiikkahalliin, toimistotiloihin ja kuljettajien majoitustiloihin, jonne asennettiin ns. kantaäänihälytin, jolla varmistetaan makuutiloissa nukkuvien herääminen. Kun muissa tiloissa palohälytin huutaa 65 dB:n voimalla, on volyymin oltava makuutiloissa vähintään 75 dB. Eiköhän siihen herää.