PIL Paloilmoitinliike Consulting Oy
Huurrekuja 7, 04360 TUUSULA
pil.info@paloilmoitinliike.fi

Savunpoistoratkaisut osana paloturvallisuutta

Savunpoistojärjestelmän tarkoituksena on pitää erityisesti asuin- ja toimistorakennusten rappukäytävät, poistumisreitit, varastot ja vastaavat tilat vapaina savusta palotilanteessa. Tällä turvataan ihmisten pelastautumista ja voidaan oleellisesti vähentää sekä henkilö- että omaisuusvahinkojen määrää ja helpottaa pelastuslaitoksen työtä.

Suunnittelemme ja toteutamme poistojärjestelmän avausmekanismit ammattitaidolla ja kokemuksella. Meille yhteydenotto tulee usein suoraan isännöitsijältä tai laajemmissa kokonaisuuksissa myös sähköurakoitsijalta. Kun teet kanssamme huoltosopimuksen, voit olla varma, että pakolliset vuositarkastukset ja huollot tulee hoidettua juuri niin kuin pitää.

 

OTA YHTEYTTÄ SAVUNPOISTOSTA

Savunpoistojärjestelmä

Savunpoiston merkitys

Savunpoistojärjestelmä on savun, muiden palokaasujen ja lämmön poistamiseen tarkoitettu kokonaisjärjestelmä, joka koostuu yleensä savunpoistokeskuksesta ja siihen liittyvistä ohjaus- ja laukaisukeskuksista. Poistolaitteisto voi olla täysin automaattinen tai tarvittaessa palokunnan käynnistettävissä. Sen toiminnot vaihtelevat myös kiinteistön käyttötarkoituksen mukaan. Laitteistoja asennetaan kaikentyyppisiin rakennuksiin kerrostalojen rappukäytävistä varastohalleihin ja tuotantotiloista toimistorakennuksiin.

Sen lisäksi, että porraskäytävien pitäminen vapaina savusta estää savun leviämistä muihin tiloihin, on poistojärjestelmällä muitakin tehtäviä:

  • Muutkin palokaasut kuin savu saadaan poistettua hallitusti.
  • Turvaa ihmisten evakuointia pitämällä porraskäytävät ja muut uloskäynnit vapaina savusta.
  • Hidastaa palon kehittymistä johtamalla lämpöä ulos poistoluukkujen kautta.
  • Estää yleissyttymisen johtamalla vaarallisia palokaasuja ulos.
  • Helpottaa palokunnan toimintaa parantamalla näkyvyyttä ja vähentämällä kuumuutta.
  • Antaa paloviranomaisille mahdollisuuden hallita poistojärjestelmää.

Savunpoistokeskus

Yksinkertaisimmillaan automatisoitu savunpoisto esimerkiksi kerrostalon porrashuoneissa koostuu savunpoistoluukuista tai -ikkunoista, ohjauskeskuksesta, etäpainikkeesta ja ne yhdistävästä kaapeloinnista. Etäpainike asennetaan useimmiten uloskäynnin läheisyyteen. Tuuletustoimintoa käytetään esimerkiksi tarkastusten ja huollon yhteydessä.

Kun savunpoistoikkunoihin yhdistää automatiikan, saadaan usein korkealla sijaitsevat ikkunat helposti avattua. Koko järjestelmä toimii itsenäisesti akuilla, joten sähkökatkoksenkin tai palon aikaisen verkkovirran katkeamisen aikana yhdistelmä toimii edelleen muutaman tunnin ajan.

 

KYSY LISÄÄ SAVUNPOISTOSTA

 

Savunpoistojärjestelmä huolletaan vuosittain

Pelastuslaki velvoittaa pitämään savunpoistolaitteistot kunnossa. Se määrittää myös poisto­laitteiston toimintakuntoon liittyvät vastuut: kiinteistön omistaja ja haltija vastaavat aina laitteiston toimintakunnosta sekä asianmukaisesta huollosta ja tarkastamisesta. Pienikin tulipalo saattaa olla kohtalokas, mikäli palokaasut eivät poistu sisätiloista suunnitellusti.

Koko savunpoistojärjestelmä tulee tarkastaa kokonaisuudessaan vähintään kerran vuodessa tai useammin, mikäli valmistajan ohjeet niin edellyttävät. Esimerkiksi 20 % poistoluukuista tulisi koelaukaista vuosittain, vaikkakin suositeltavaa on testata ne kaikki.

Savunpoistolaitteita voivat kiinteistössä huoltaa kyseiseen tehtävään koulutetut henkilöt tai pätevöitynyt paloilmoitinliike, jolloin huoltotehtävistä laaditaan sopimus. Sovitut toimenpiteet ja laitteiston kokonaisuus kirjataan kunnossapito-ohjelmaan. Tällöin paloilmoitinliike sitoutuu tietyin väliajoin tekemään laitteiston huoltosuunnitelman mukaiset testaukset ja huollot sekä raportoimaan sovitusti.

Savunpoistokeskus, jossa integroidut hälytys- ja tuuletuspainikkeet. paloilmoitinliike.fi

Vanhan järjestelmän tarkastus

Joskus eteen tulee tilanteita, ettei kenelläkään ole tietoa kiinteistöön asennetun vanhan savunpoisto­laitteiston kunnosta. Tällöin aivan ensimmäiseksi järjestelmä tulee tarkastaa kaikilta osin mukaan lukien savunpoiston ohjauskeskus, etäpainikkeet ja avausautomatiikka. Pahimmillaan koko järjestelmä pitää suunnitella ja rakentaa uudelleen, parhaimmillaan riittää kevyt huolto.

Suunnittelemme, asennamme, testaamme ja huollamme

Suunnittelemme savunpoistojärjestelmän avausmekanismit tilan ja rakennuksen käyttötarkoituksen mukaan. Hoidamme ohjausjärjestelmien käyttöönotot, teemme tarvittavat pöytäkirjat, hoidamme viranomaisyhteydet, huollamme, testaamme ja täytämme päiväkirjat. Vuosihuoltosopimus tuo kiinteistönomistajalle varmuuden siitä, että asiat ovat kunnossa.

HUOLTO SUUNNITTELU

Integrointi muihin valvontajärjestelmiin

Savunpoistolaitteiston voi myös linkittää paloilmoitinjärjestelmään, kameravalvontaan ja myös kulunvalvontaan, jolloin voidaan hyödyntää eri järjestelmien ominaisuuksia ristiin. Esimerkiksi palon syttyessä integroitu järjestelmä voi samalla kertaa hälyttää pelastusviranomaiset, avata savunpoistoluukut, sulkea tietyt kulkureitit ja avata kamerayhteyden hälytyskeskukseen.

Soita ja kysy lisää 010 386 9800

Voit pyytää tarjouksen tai lisätietoja savunpoistoratkaisuista myös alla olevalla lomakkeella. Vastaamme viestiisi pikimmiten.