Ammattiopisto Luovin opiskelija-asuinkerrostaloon haluttiin laadukas, mutta nopeasti asennettava paloilmoitinjärjestelmä. Toteutimme projektin ProdexFIREscape-hybridiratkaisun. Hedengren kirjoitti projektista artikkelin:

Ennätysmäärä langattomia paloilmaisimia – Ammattiopisto Luovin kampusasuntolaan toteutettiin nopea ja häiriötön hybridiratkaisu

Ammattiopisto Luovin opiskelija-asuinkerrostaloon haluttiin laadukas, mutta nopeasti asennettava paloilmoitinjärjestelmä. Langattomia ilmaisimia hyödyntänyt ProdexFIREscape-hybridiratkaisu asennettiin kohteeseen muutamassa päivässä, ilman että muu toiminta häiriintyi. Myös kohteen uudet pinnat säilyivät koskemattomina.

Joensuun Karsikossa sijaitsevan, ammatillista erityisopetusta tarjoavan Ammattiopisto Luovin kampusalueen rakennustyöt käynnistyivät toukokuussa 2022. Työt viivästyivät, kun hankkeen KVR-urakoitsija joutui yrityssaneeraukseen.

Kuusikerroksinen opiskelija-asuinkerrostalo ja 200 opiskelijan koulurakennus saatiin lopulta valmiiksi keväällä 2024, mutta osa töistä jouduttiin organisoimaan uudestaan. Yksi kiireellisistä töistä oli opiskelija-asuinrakennuksen paloilmoitinjärjestelmän suunnittelu ja toteutus.


Ammattiopisto Luovi on Hengitysliitto ry:n omistama ammatillinen erityisoppilaitos, joka tarjoaa koulutusta vaativaa erityistä tukea opinnoissaan tarvitseville. Toimintaa järjestetään Suomessa yli 30 paikkakunnalla. Uudessa opiskelija-asuinrakennuksessa on 6 kerrosta ja 30 huoneistoa.

 

Urakan toteuttajaksi valittiin alan vahva ammattilainen, paloilmoitinasennuksiin erikoistunut PIL Paloilmoitinliike Consulting Oy. Urakan tilaajana toiminut Hengitysliitto ry toivoi opiskelija-asuinkerrostaloon laadukasta ja kestävää järjestelmäratkaisua, jossa olisi mahdollisimman selkeä ja tehokas hätäpoistumisohjaus. Järjestelmäasennus haluttiin toteuttaa mahdollisimman häiriöttömästi langattomilla paloilmaisimilla, ilman näkyviin jääviä kaapelointeja tai listoituksia.

Hybridimallinen yhdistelmäjärjestelmä

Päätös järjestelmävalinnasta syntyi nopeasti. Kohteeseen valittiin maailman tehokkainta ja turvallisinta hätäpoistumistieohjausta tarjoava Hedengren Securityn Prodex FIREscape -paloturvavalojärjestelmä. Hedengrenin yhdistelmäjärjestelmä pystyttiin toteuttamaan hybridiratkaisuna, jossa voitiin hyödyntää sekä langallisia että langattomia ilmaisimia.


PIL Paloilmoitinliike Consulting Oy toteutti hybridiratkaisun Hedengren Securityn laitteilla. ”Kotimaisen valmistajan järjestelmät ovat kestäviä ja jatkuvasti kehittyviä ja niiden toimitusvarmuus on huippuluokkaa”, projektipäällikkö Mika Miettinen sanoo.

 

”Hedengren Security on isoimpia päämiehiämme ja yhteistyö heidän kanssaan on sujunut aina kiitettävästi. Heidän tuotteensa ovat laadukkaita ja niissä on loistava toimitusvarmuus. Kotimaisissa järjestelmissä myös tuotetuki on lähellä ja yhteyshenkilön tavoittaa nopeasti”, yli 30 vuotta Hedengren Securityn kanssa yhteistyötä tehnyt PIL Paloilmoitinliike Consulting Oy:n projektipäällikkö Mika Miettinen taustoittaa.

Kohteeseen tilattiin Hedengren Securitylta noin 80 langatonta ilmaisinta ja 5 tukiasemaa. Urakoitsija teki asennuksen ja ohjelmoinnin ensimmäistä kertaa Hedengren Securityn langattomilla ilmaisimilla, joten ohjelmointisuunnitelma ja tukiasemien sijoittelu käytiin ennen toteutusta läpi vielä Hedengren Securityn asiantuntijoiden kanssa.


Asuinhuoneisiin ja julkisiin tiloihin asennettavien langattomien ilmaisimien kiinnitys sujui nopeasti ja häiriöttömästi – työhön kului huonekohtaisesti vain kymmenisen minuuttia. Tyylikkäät ja eleettömät ilmaisimet istuivat kauniisti tilojen arkkitehtuuriin.

Selkeä ja yksinkertainen asennus

Järjestelmäohjelmointiin, langattomien ilmaisimien asennukseen ja kokonaisuuden käyttöönottoon kului kahdelta asentajalta kaksi päivää. Langallisten ilmaisimien asentamisen hoiti etukäteen toinen taho, kaapeloitavia ilmaisimia asennettiin lähinnä käytäviin, varastotiloihin, pesutiloihin ja teknisiin tiloihin, joissa kaapelit saatiin piiloon alaslaskettujen kattojen sisään.

Projektipäällikkö kehuu Hedengrenin hybridiratkaisua kokonaisuutena selkeäksi ja helposti asennettavaksi.


Tukiasemien käyttöönotossa ilmaisimien tilat ja signaalivoimakkuudet pystyttiin näkemään PC-ohjelmalla samasta näkymästä, joten tukiasemat oli helppo sijoittaa isossa kiinteistössä optimaalisiin kohtiin. Myös ilmaisinten jako eri tukiasemien alle hoitui vaivattomasti.

 

”Olemme tehneet toteutuksia aiemmin muilla järjestelmillä. Hedengrenin hybridimalli yllätti selkeydellään ja yksinkertaisuudellaan. Kaikkien ilmaisimien tilat ja signaalivoimakkuudet sai tukiasemasta näkyviin samalla kertaa, eikä ilmaisimia tarvinnut etsiä ja tarkastaa yksittäin. Oli todella helppo katsoa, mihin tukiasemat tulevat ja miten signaalit kantavat rakenteiden läpi”, Miettinen kertoo.

Hedengren Securityn puolelta projektin yhteyshenkilönä toiminut avainasiakaspäällikkö Pekka Kukkola antaa tunnustusta myös urakoitsijalle.

”Pitkäaikaisella partnerillamme oli hyvä osaaminen Prodex-järjestelmästä ja suunnitelmat oli tehty huolella. Oli hienoa seurata, miten taidokkaasti ja nopeasti näin ison mittaluokan projekti saatiin vietyä läpi”, Kukkola kehuu.


Myös tilaaja oli tyytyväinen lopputulokseen. ”Järjestelmälle asetetut tavoitteet saavutettiin. Hanke eteni hyvin aikataulussa ja olemme tyytyväisiä lopputulokseen. Viestintä ja tiedottaminen sujui hyvin PIL paloilmoitinliikkeen kanssa”, Hengitysliiton kiinteistöasiantuntija Maria Mäkelä sanoo.

Kustannustehokas ratkaisu

Kukkolan mukaan langattomien ilmaisimien käyttöä on rajoittanut aiemmin heikko saatavuus.

”Nyt kun tuotteita alkaa olla hyvin saatavilla, hybridiratkaisut tulevat varmasti nopeasti yleistymään. Langattomia ilmaisimia on käytetty aiemmin lähinnä suojelluissa rakennuksissa ja arkkitehtuuriltaan vaativissa erikoiskohteissa.”


Ammattiopisto Luovin kampusasuntolaan asennettiin lähes 80 langatonta paloilmaisinta. Perinteisiä ilmaisimia asennettiin tiloihin, joissa kaapeloinnit saatiin alaslaskujen sisään piiloon. Kaapelointeja tehtiin muun muassa varastotiloihin, käytäviin ja teknisiin tiloihin.

 

Kukkola nostaa langattomien ilmaisimien valteiksi häiriöttömän ja arkkitehtuuria kunnioittavan asennuksen, nopean käyttöönoton sekä kustannustehokkuuden.

”Vaikka langattomat ilmaisimet ovat hieman arvokkaampia kuin langalliset, kokonaishinta jää usein projekteissa alhaisemmaksi, kun säästöt asennustyössä ja kaapeloinnin materiaalikustannuksissa ovat niin isot. Ja hyödyt tietysti kasvavat sitä suuremmiksi, mitä haastavampia ja työläämpiä kaapelointiratkaisuja tilat edellyttäisivät”, Kukkola sanoo.

Sopii hyvin saneerauskohteisiin

Kukkolan mukaan akkukäyttöisyyskään ei ole enää este langattomien ilmaisimien suosiolle.

”Nykyakut kestävät parhaimmillaan 8–10 vuotta ja itsediagnosoiva järjestelmä ilmoittaa hyvissä ajoin, kun jännite vähenee. Älykkäillä ilmaisimilla on myös oma yksilöllinen osoite, josta saa kattavasti dataa ilmaisimen tilanteesta ja josta vaihdettava ilmaisin on helppo paikallistaa”, Kukkola sanoo.


Mika Miettinen arvostaa yhtiön vastuullista tuotekehitystä. Vastuullisuus on myös Ammattiopisto Luoville sekä PIL paloilmoitinliikkeelle tärkeä arvo. ”Hedengren Securityn kehittämät järjestelmät sopivat hyvin pohjoismaisiin olosuhteisiin ja toimitukset ovat ekologisia. Myös hiilijalanjälki on huomioitu yhtiön toiminnassa hyvin”, Miettinen sanoo.

 

Avainasiakaspäällikkö suosittelee langattomia ratkaisuja erityisesti saneerauskohteisiin ja kiinteistöihin, joissa asennus halutaan tehdä toimintaa keskeyttämättä tai mahdollisimman huomaamattomasti.

Langattomista ratkaisuista on Kukkolan mukaan hyötyä myös paksuseinäisissä rakennuksissa, joissa läpiviennit voivat olla hankalia – tai isoilla työmailla, jossa langattomia ilmaisimia voi vaihtaa tilasta toiseen työmaan edetessä.

ProdexFIREscape-hybridiratkaisu

  • Maailman turvallisin, integroitu paloturvavalojärjestelmä, joka voidaan asentaa sekä langallisia että langattomia paloilmaisimia hyödyntäen.
  • Selkeä järjestelmä on helppo suunnitella ja ohjelmoida, kaikkien ilmaisimien tilat ja signaalitasot näkee yhdestä näkymästä
  • Langattomat ilmaisimet mahdollistavat häiriöttömän ja nopean asennuksen.
  • Usein perinteistä ratkaisua kustannustehokkaampi, sillä langattomat ilmaisimet vähentävät työmäärää ja materiaalikustannuksia.
  • Hybridimalli mahdollistaa arkkitehtuuria kunnioittavan toteutuksen – kaapelointeja voidaan tehdä tiloissa, joissa on alaslaskettavat katot ja suosia muualla huomaamattomia langattomia ilmaisimia.
  • Langattomien ilmaisimien akut ovat pitkäikäisiä (jopa 8–10 vuotta) ja itsediagnosoiva järjestelmä ilmoittaa hyvissä ajoin akkujen vaihtotarpeen.
  • Optimaalinen ratkaisu kiireellisiin projekteihin ja jatkuvassa käytössä oleviin kohteisiin.
  • Sopii hyvin myös saneerattaviin kiinteistöihin ja suojeltuihin kohteisiin. Hyötyä myös työmaasuojauksessa, jossa langattomia ilmaisimia voi siirtää työmaan edetessä, tai paksuseinäisiin rakennuksiin, joissa läpiviennit ovat hankalia.
  • Urakoitsijoille on tarjolla jatkuvaa koulutusta ja tuotetukea.