PIL Paloilmoitinliike Consulting Oy
Huurrekuja 7, 04360 TUUSULA
pil.info@paloilmoitinliike.fi
+ Vuotta kokemusta
+ Huoltokohdetta
+ Järjestelmätoimitusta

Asiakaskohteitamme

Olemme suunnitelleet ja toimittaneet paloilmoitinjärjestelmiä yli 800 erilaiseen kohteeseen ympäri Suomea. Alla joitakin esimerkkejä. Kerromme mielellämme lisää projekteista.

KOY Amerin Yritystalo, Tuusula

Yritystalon paloilmoitinjärjestelmä oli jo yli 30 vuotta vanha, joten rakennukseen haluttiin nykyaikaisempi ja paloturvallisuutta lisäävä järjestelmä. Vanha järjestelmä hyödynsi katkotoimisia lämpöilmaisimia, jotka olivat palvelleet kiinteistöä jopa 60-luvulta asti. Nyt tilalle asennettiin älykkäät savuilmaisimet.

Kun asennuskohteena on yritystalo, se tarkoittaa useimmiten sitä, että rakennuksessa majailee lukuisa määrä yrityksiä. Kun aloitimme Hyrylässä sijaitsevan Kiinteistö Oy Amerin yritystalon paloilmoitinjärjestelmän uusimista, tiesimme jo etukäteen, että lukitut ovet tarvitsevat kiireisen huoltomiehen avustusta. Kun vuokralaisia ja lukittuja ovia on paljon, se hidastaa väistämättä uusien ilmaisimien asennusta. Lisäksi vanhassa kiinteistössä oli edelleen käytössä alkuperäinen kaapelointi tehtaan alkuajoilta eikä sen kuntoa tiedetty etukäteen. Onneksi vanhaa käsiin murenevaa ”lyijykaapelia” oli vähän, joten kaapelointia ei tarvinnut kokonaan uusia.

Suojellulla kiinteistöllä on kiinnostava historia. Silloinen Amer-Tupakka rakensi itselleen isomman tuotantolaitoksen Hyrylään vuonna 1955 ja aloitti siellä mm. Boston-nimisten savukkeiden valmistuksen. Tehtaan julkisivussa komeili suurin kirjaimin ”Yes Sir Boston”.  Tupakkalain kiristyttyä 1970-luvun lopulla teksti piti poistaa.

Tehtaan lopetettua ja Amerin myytyä tupakkatehtaan kiinteistöt vuonna 2005, vanha tehdaskiinteistö suojeltiin. Boston oli kuitenkin jo pesiytynyt hyvin vahvasti paikallisten kielenkäyttöön, joten lopulta tehdas antoi nimen kahdelle vierekkäiselle alueelle Hyrylässä: Amer ja Boston.

 

Lisätietoja Automaattinen paloilmoitinjärjestelmä

 

 

         

Biolämpölaitos, Tyrnävä

Uutisvirtaa tutkiessa kiinnittyy huomio biolämpölaitosten tulipalouutisiin, joita nopealla silmäilyllä on tänäkin vuonna ollut jo parikymmentä. Tyrnävänkin biolämpölaitoksella on palanut viime vuosina kahteen kertaan. Vuonna 2017 paloi hakesiilossa, mutta palo saatiin pian sammutettua. Kaksi vuotta myöhemmin hake paloi taas kiinteän polttoaineen keskuksen laitteiston rikkouduttua. Tällä kertaa ainekset suurempaankin vahinkoon olivat olemassa, vaikka palo saatiin tälläkin kertaa nopeasti sammumaan. Lämpökeskus asetettiin kuitenkin korjausten ajaksi käyttökieltoon ja kunnan piti siirtyä väliaikaisesti öljyyn lämmityksen takaamiseksi.

Nämä palot lienevät olleet mielessä, kun Oulun Seudun Sähkö päätti hankkia lämpölaitokseen kattavan paloilmoitinjärjestelmän. Toteutimme projektin avaimet käteen -periaatteella. Toisin sanoen työ sisälsi kaiken alkusuunnittelusta ja kaavioiden piirtämisestä laitetoimituksiin ja asennuksesta paloilmoitintöihin. Asensimme myös välittimen, joka siirtää tiedon hälytyksestä suoraan hälytyskeskukseen.

PILin suunnittelutyö alkoi alkusyksystä. Kohteeseen asennettiin nykyaikainen Hedengrenin Firescape -paloilmoitinjärjestelmä, johon voidaan tarvittaessa yhdistää paloilmoittimen lisäksi turvavalot. Yhdistelmäkeskus on rakenteeltaan modulaarinen ja se tarkkailee niin paloilmaisimien likaisuusarvoja kuin turva- ja opastevalojen ledien sekä akkujen kuntoa ja tarjoaa käyttäjälle tietoa järjestelmän kunnosta. Sen vuoksi huoltoa ja ylläpitoa voidaan suorittaa, kun niitä todella tarvitaan.

Toiminnassa olevassa biolämpölaitoksessa työskentely on haasteellista jo kuumuuden ja meluisuuden takia, mutta etupäässä haasteet syntyvät asennusten hankalista sijainneista. Tarvitaan nostimia ja telineitä ja niiden jatkuvaa siirtämistä. Lisämaustetta työhön toi myös kaapelien asennus alumiiniputkiin.

Kaikki saatiin kuitenkin kommelluksitta ja suunnitelmien mukaan asennettua. Paloviranomaisten käyttöönottoluvan jälkeen järjestelmä on valmis.

 

Lisätietoja Automaattinen paloilmoitinjärjestelmä

 

 

         

Itkonniemenkatu 13, Kuopio

Kuopion Itkonniemen teollisuusalueelle rakennettiin 1980-luvulla toimistorakennus, jota hallinnoi Kiinteistö Oy Itkonniemenkatu 13. Jo silloin koko kiinteistöön asennettiin turva- ja opastevalojärjestelmä. Aikanaan hyvä järjestelmä on vuosikymmenten saatossa vanhentunut tekniikan kehittyessä.

Koska vanha järjestelmä oli aikanaan hyvin tehty ja selkeästi kaapeloitu, uuden järjestelmän asentaminen oli helppoa. Kaapelina oli 1980-luvun asennuksissa käytetty MMJ-kaapelia, joka ei ole palonkestävää. Uudessa järjestelmässä akustot ovat kuitenkin valaisimissa, mikä mahdollisti vanhojen MMJ-kaapelien hyödyntämisen.

Vanhojen kaapelointien hyödyntäminen näkyi tietysti myös kustannusten ja ajan säästöinä. Vanhan keskuksen ja valojen tilalle asensimme kiinteistöön nykyaikaisen, kolmannen sukupolven turvavalokeskuksen. Hedengrenin Nepto-3K -järjestelmä on Suomessa tuotekehitetty ja se myös valmistetaan kotimaassa.

Uudet turva- ja opasvalot ovat osoitteellisia, joten mahdollinen vikaantuminen löydetään helposti ja keskus kertoo myös vian laadun. Huolto hyödyntää raporttia, joka syntyy keskuksen määräajoin testatessa automaattisesti koko järjestelmää. Valaisimien käyttämät ledi-komponentit mahdollistavat valojen säädön himmeiksi tai kirkkaammiksi. Tekniikka säästää myös sähköä.

 

Lisätietoja Turva- ja opastevalot

 

       

Kauppapaikka Vihtori, Kuopio

Kauppakeskus Vihtori sijaitsee keskellä kaupunkia vilkkaan Kuopion torin laidalla. Kauppapaikka on perinteikäs, sillä samalle paikalle nousi jo vuonna 1882 ensimmäinen liiketalo. Entisenä Anttilan liikekiinteistönä tunnettu rakennus sai muutama vuosi sitten uuden nimen Vihtori.

Rakennus on viime vuosina uudistunut sekä ulkoa että sisältä. Julkisivuremontin jälkeen on keskitytty sisätiloihin, joihin on rakennettu uusia toimitiloja ja uudistettu tekniikkaa. Tässä mekin olemme olleet mukana. Ensimmäisenä vuorossa oli uusittuihin tiloihin muuttavan meksikolaisravintola Pancho Villan paloilmoitinliiketyöt. Kesällä toimitimme torin alapuoliseen kerrokseen rakennettavaan keilahalliin palopassin ja loppukesästä teimme kaikki tarvittavat paloilmoitinliiketyöt. Keilakukosta löytyy keilahallin lisäksi mm. biljardipöydät, saunat ja ravintola.

Haastetta Vihtori-projekteihin toi vanha rakennus, johon oli vuosien saatossa tehty paljon remontteja ja jossa on monenlaisia tiloja, jotka on palosuojausta rakennettaessa huomioitava. Vanhaa tekniikkaa uusittiin Pancho Villan ja Keilahallin osalta. Uudet tilat edellyttivät myös järjestelmän laajentamista. Kun suuressa liikekiinteistössä koko paloilmoitinjärjestelmä toimii yhden paloilmoitinkeskuksen takana ja kauppakeskuksessa on töiden aikana muutoin täysi hyörinä päällä, pitää olla tarkkana. Asiakkaille, henkilökunnalle ja avoinna oleville liikkeille ei saa aiheutua haittaa. Hyvin meni!

 

 

Lisätietoja Palvelut, Paloturva

       

Kauppakeskus Matkus, Kuopio

Kuopion eteläpuolella, Matkusjärven vieressä, sijaitsee vuonna 2012 avattu moderni Kauppakeskus Matkus, jonka ankkurina toimii IKEA-tavaratalo. Kauppakeskuksessa on lähes 80 liikettä laidasta laitaan, Ikea ja lisänä uusi puolen hehtaarin Olopuisto. Pinta-alaa on yhteensä noin 48 000 m2.

Matkuksessa kaikki liikkeet on ryhmitelty konseptin mukaan, mikä tarkoittaa sitä, että saman alan kaupat ovat rinnakkain. Tähän ja koko kauppakeskusta kehittävään Meeting Place -projektiin liittyivät myös työn alla olleet tilamuutokset, kun keskukseen rakennettiin uusi ravintolakulmaus. Ravintola­kokonaisuus yhdistyy Olopuistoon suurella terassialueella ja entistä isommilla ikkunoilla.

PILin projekti Matkuksessa alkoi kauppakeskuksen kaikkien paloilmoittimien huollolla ja jatkui ravintolamaailman paloilmoitinliiketöillä.

Kun kauppakeskus on todella suuri ja toiminta päällä koko projektin ajan, on huolehdittava siitä, etteivät sen enempää asiakkaat kuin henkilökuntakaan edes huomaa asentajien tekevän töitä. Kauppakeskuksessa on paljon ohjauksia eri järjestelmiin ja pienikin virhe olisi voinut aiheuttaa kauppakeskuksessa hämmennystä ja rajoittaa asiakkaiden liikkumista.

Koska ravintoloita ja niiden keittiöitä on rinnakkain useita, on riski mahdollisen palon leviämiselle keittiöstä toiseen suuri. Tämä on otettu paloilmoitinjärjestelmää suunniteltaessa huomioon siten, että jos jossain keittiöistä havaitaan palo, ottaa paloilmoitinkeskus ohjat ja sammuttaa sähköt keittiöstä. Kaikkien keittiöiden sähköt katkaistaan siinä tapauksessa, että palo havaitaan jossain ravintolamaailman lähellä. Myös jokaisessa huuvassa on oma paloilmoittimeen liitetty sammutusjärjestelmänsä.

Mielenkiintoinen projekti!

 

Lisätietoja Palvelut, Paloturva

       

Agnico Eagle Finland, Kittilä

Kittilässä sijaitsee Euroopan suurin kultakaivos. Agnico Eagle Finland aloitti malmion louhinnan kahdesta avolouhoksesta, mutta viimeiset kymmenen vuotta kultaa on louhittu ainoastaan maanalaisesta kaivoksesta. Kaivoksen mittava laajennushanke alkoi vuonna 2018, ja hankkeen myötä maan alle louhittiin noin 85 000 m2 kalliotiloja eri toimintoja varten.

Kaivoksen tasolle 900 – mikä on noin kilometrin syvyydessä maan alla – oli louhittu uusi tila, johon sijoittui erilaisia teknisiä ja sosiaalisia tiloja sekä esimerkiksi tilat autoille. Tähän tilaan asennettiin uusi paloilmoitin­keskus ilmaisimineen. Keskus myös liitettiin kaivoksessa jo aiemmin olleeseen, useita keskuksia käsittävään paloilmoitinjärjestelmään. Toimimme projektissa paloilmoitinliikkeenä ja toimitimme myös laitteet.

Kaivos tuo työskentelyyn aivan omanlaisiaan haasteita. Ensinnäkin matka itse työpisteeseen. Vaikka matkaa on pystysuoraan mitaten vain kilometri, matkaa kertyy seitsemän kilometrin verran ennen kuin ollaan perillä. Tarkkana pitää olla, ettei ajomatkan aikana eksy – maan alta löytyy varmasti satoja kilometrejä tunnelia!

Kaivos toimii täydellä teholla vuorokauden ympäri ja raskaat kuorma-autot ajavat malmia ylös murskaamoon. Tämä rajoittaa muiden kävijöiden kulkua, joten meidänkin oli aika ajoin vain odotettava. Haastetta toi myös itse kaivosympäristö, jossa seinät ja katto eivät tosiaankaan ole tavanomaisten rakennusten tapaan suorassa. Kännykkäkään ei toi maan alla, joten sävelten on oltava selvät jo alas mennessä.

Projekti hoidettiin Tornion ja Kuopion toimipisteiden yhteistyönä.

 

Lisätietoja Palvelut, Paloturva

       

Suomalais-venäläinen koulu, Helsinki

Helsingin Maununnevaan rakennettavasta Suomalais-venäläisestä koulusta on tulossa yksi Suomen suurimmista puukouluista. Uudet tilat toteuttaa SRV. Koulusta tulee Suomen ensimmäinen kaikki esi- ja perusopetuksen vuosiluokka-asteet ja lukion kattava, monimuotoinen oppimisympäristö.

PIL on myös mukana projektissa viime marraskuusta lähtien. Olemme varustaneet työmaan kaikki vaiheet rakennusaikaisella paloilmoitinlaitteistolla, ns. palopassilla. Nyt työmaa on suojattu parillakymmenellä langattomalla FSM Inim Previdia -ilmaisimella.

Rakennuksesta on tulossa kaksikerroksinen, yli 6 000 bruttoneliömetrin laajuinen monitilakoulu, jossa on sekä avaria torialueita että suljetumpia pienryhmä- ja aineopetustiloja. Koulu rakennetaan massiivipuuelementeistä, jotka sitovat hiiltä koko elinkaarensa ajan. Uusi koulurakennus tarjoaa monimuotoista oppimista tukevan, yhteisöllisen oppimis- ja työympäristön noin 700 oppilaalle ja 85 työntekijälle. Rakennuksen budjetti on 25 miljoonaa euroa.

SVT:n vanha, vuonna 1964 valmistunut koulurakennus purettiin uudisrakennuksen tieltä kesällä 2019, minkä jälkeen käynnistyi uuden rakentaminen. Peruskivi muurattiin puolisen vuotta myöhemmin tammikuussa 2020, ja opiskelu on tarkoitus aloittaa uusissa tiloissa vuoden 2021 elokuussa, kun kouluvuosi alkaa.

Projekti on siinäkin mielessä kiinnostava, että sekä koulun opettajat että oppilaat ovat olleet mukana suunnittelussa, jollei muuten niin kommentoimassa. Lisäksi Valtion taideteostoimikunta järjesti taidekutsukilpailun yhteistyössä koulun ja tilat omistavan Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Kilpailun voitti sarja tiimalasimaisesti toimivia lasiveistoksia, jotka ovat jatkuvassa hitaassa liikkeessä. Liikkeen myötä hiekka valuu ja liikkuu lasisten kellojen sisällä. Teoksen nimi onkin Meditatiivinen kello.

 

Lisätietoja Palvelut, Paloturva, Palopassi

     

Mansikkalan puukoulu, Imatra

Imatralaisten tulevassa monitoimitalossa, Mansikkalan puukoulussa, hyödynnetään näyttävästi puuta. Puu rakennusmateriaalina ja sisustuselementtinä tuo rakennukseen lämpimän tunnelman ja ekologisuutta. Hanke toteutetaan elinkaarimallilla, mikä tarkoittaa sitä, että YIT vastaa suunnittelun ja rakentamisen lisäksi ylläpidosta seuraavan 20 vuoden ajan. Rakennuksen on tarkoitus valmistua heinäkuun lopussa niin, että oppilaat voivat siirtyä uuteen kouluun syksyllä.

Koulun arkkitehtuuri on modernia, tila on muuntuva ja uusiutumiskykyinen, kerrosneliöitä on peräti 14 300. Modernia on myös se, että uudesta, avoimesta oppimisympäristöstä puuttuvat kotiluokat. Arkkitehtuuri aiheutti muutoksia myös paloilmoitinsuunnitelmiin, koska ullakkotila oli asennusteknisesti erittäin haastava. Suunnitelmia muokattiin toimivammiksi, ja muutokset hyväksytettiin paloviranomaisilla. Nyt ullakolla olevat ilmaisimet asennetaan ainoastaan kaapelireiteille, joka on ns. palokuorman suojaus. IV-konehuoneisiin asennus tehdään normaalisti.

PIL toimii kohteessa paloilmoitinliikkeenä sähköurakoitsijan alihankkijana. Olemme tarkastaneet ja täydentäneet suunnitelmat, lisänneet ilmaisinsilmukoiden johdotuksen ja laitteiden osoitteet työkuviin ja ohjelmoineet järjestelmän. Lopullinen asennustarkastus tehdään tulevana kesänä. Sähköurakoitsija Polar 2000 asentaa järjestelmän, jossa käytetään Schneider Electric FDP -paloilmoitinjärjestelmää ja Intellia-ilmaisinsarjaa.

 

Lisätietoja Palvelut, Paloturva

     

Ruoholahdenkatu 23, Helsinki

Silloin tällöin Paloilmoitinliikekin pääsee kurkistamaan mielenkiintoisiin historiallisiin kiinteistöihin esimerkiksi palopassin asentamisen ansiosta kuten Fennian tupakkatehtaan saneerauksen yhteydessä.

Ruoholahdenkadun ja Köydenpunojankadun kulmaan valmistui vuonna 1913 tehdaskiinteistö, joka täytti koko Koskikaran korttelin. Se oli Helsingin ensimmäisiä rakennuksia, jossa käytettiin betonipalkkeja ja betonisia välipohjia. Rakennuksessa toimi tupakkatehdas Fennia aina 60-luvun alkuvuosille saakka. Fennia tunnetaan erityisesti lähes legendaarisen maineen saavuttaneesta Työmies-pillitupakasta.

Tupakkatehtaan jälkeen rakennus on ehtinyt olla monessa käytössä ja peruskorjattukin useaan kertaan. Nyt rakennusta jälleen peruskorjataan avariksi toimitiloiksi vastaamaan tämän ajan työn tekemisen tarpeita. PIL asensi rakennuksen kaikkiin kuuteen kerrokseen työmaa-aikaisen, langattoman paloilmoitinjärjestelmän eli palopassin suojaamaan rakennusta saneerauksen aikana.

     

K.Hartwall Oy Ab, Sipoo

Perheyhtiö K. Hartwall tunnetaan rullakkovalmistajana, jonka tuotannosta valtaosa menee vientiin. Yritys perustettiin jo vuonna 1932 ja tällä hetkellä yritystä johtaa jo neljäs sukupolvi. Tuotanto-laitokset sijaitsevat Sipoon Söderkullassa.

Osat valmistetaan metallintyöstöyksiköissä, joista valmiiksi hitsatut osat toimitetaan ensin pintakäsittelyyn ja lopuksi kokoonpano-osastolle. Pintakäsittely ja kokoonpano tapahtuu ns. sinkkitalossa. Juuri sinkkitalon paloilmoitinjärjestelmä uusittiin kokonaan loppuvuonna 2019.

Kun Hartwall otti yhteyttä Paloilmoitinliikkeeseen, kävi selväksi, että asennustyötä varten tehtaan toimintaa ei voi keskeyttää. Sinkkitalon tuotantotiloissa katto on korkealla, joten paloilmoittimien asennus tehtiin nostolaitteiden avulla samalla, kun yritettiin häiritä tehtaan normaalia toimintaa mahdollisimman vähän.

Sinkkitalossa oli aiemmin konventionaalinen Esmi Mini 2000 -paloilmoitinkeskus, joka nyt vaihdettiin nykyaikaiseen osoitteelliseen Hedengrenin Prodex Firescape -paloturvakeskukseen.
Samassa yhteydessä uusittiin myös kaikki kenttälaitteet.

     

Esport Center, Espoo

Ihmisten turtuminen palohälytyksiin huolestuttaa palo- ja pelastusviranomaisia. Mitä useammin palohälytys on osoittautunut turhaksi, sitä todennäköisempää on, että seuraavaan suhtaudutaan välinpitämättömämmin. Myös Tapiolan urheilupuistossa Espoossa sijaitsevassa, Pohjoismaiden suurimmassa sisäliikuntakeskuksessa ongelma oli tuttu.

Esport otti yhteyttä Paloilmoitinliikkeeseen, jotta toistuvien erheellisten palohälytysten aiheuttamista ongelmista päästäisiin eroon. Esport Center on perustettu jo 1981 ja sen pinta-ala on huima 20 000 m². Liikuntakeskuksesta löytyy kymmeniä pelikenttiä, kuntosaleja, ryhmäliikuntatiloja sekä myymälä ja kahvio. Käytössä ollut konventionaalinen paloilmoitinjärjestelmä ei enää riittänyt näin suuren tilan tarpeisiin eikä etenkään antanut mahdollisuutta jäljittää erheellisten hälytysten alkuperää.

Suunnittelimme liikuntakeskukseen uuden, toimivamman järjestelmän. Vanha keskus vaihdettiin nykyaikaiseksi osoitteelliseksi Hedengrenin Prodex FIREscape -keskukseksi. Näin osa paloryhmistä saatiin osoitteellisiksi, mikä mahdollistaa hälytyskohtien jäljittämisen ja ilmaisimien säätämisen tarpeen mukaan, jotta erheellisistä palohälytyksistä päästäisiin kokonaan eroon.

Lisäsimme kiinteistöön myös palokelloja, jotta hälytys kuuluu suuren ja monitahoisen rakennuksen joka kolkkaan.

 

 

     

Kalasataman tornitalot, Helsinki

Helsingin Kalasatamaan on noussut Suomen ensimmäinen pilvenpiirtäjä. Kokonaiskorkeudeltaan 134 metrinen, Majakaksi ristitty tornitalo on nyt valmis ja ensimmäiset asukkaat muuttaneet sisään. Kalasatamaan, Kauppakeskus Redin kanssa samaan kokonaisuuteen, rakennetaan kaikkiaan kahdeksan tornitaloa, joista toinen, nimeltään Loisto, on jo nousemassa Majakan viereen.

Myös rakennusaikana on huolehdittava paloturvallisuudesta. Samalla kun Majakan rakennustyöt edistyivät ja torni kohosi kohti 35 kerroksen korkeuttaan, olimme paikalla ja asensimme jokaiseen uuteen kerrokseen työmaa-aikaisen valvonnan. Tämä ns. palopassi sijoitetaan rakennuksen porraskuiluun, josta käsin se kykenee valvomaan kerroksen paloturvallisuutta olematta rakentamisen tiellä. Järjestelmä toimii langattomasti.

Majakasta purettu palopassi on nyt siirretty työn alla olevaan Loistoon, johon palopassi asennetaan vastaavasti kuin Majakkaan, kerros kerrallaan. Loisto tulee olemaan hieman Majakkaa matalampi, 124 metriä, ja siinä tulee olemaan lähes 250 huoneistoa.

Jo ennen Loiston valmistumista alkaa Itäväylän toisella puolella kahden seuraavan tornin rakentaminen. Myös näihin torneihin tulemme asentamaan palopassit.  PILin logolla varustetut haalarit näkyvät siis työmailla tuon tuostakin.

 

 

     

Lapinlahden sairaala, Helsinki

Carl Ludvig Engelin suunnittelema Lapinlahden sairaala valmistui vuonna 1841 kävelymatkan päähän Helsingin keskustasta, kauniille paikalle meren rantaan. Se oli Suomen ensimmäinen ja myös yksi Euroopan vanhimpia psykiatrista hoitoa varten rakennettuja hoitolaitoksia. Vuonna 2008 toiminta sairaalana päättyi 160 vuoden jälkeen.

Lopullista käyttötarkoitusta odoteltaessa Helsingin kaupunki on tehnyt entisen sairaala-alueen rakennuksissa ylläpitäviä korjauksia. Tilat on vuokrattu ja niissä työskentelee satoja ammattilaisia, enimmäkseen kulttuuri- ja mielenterveysalalta. Näin myös paloturvallisuus oli saatava ajan tasalle.

Suunnittelimme ja asensimme koko päärakennuksen kattavan paloilmoitinjärjestelmän. Paloilmoitinkeskuksena toimii nykyaikainen Schneiderin Esmi Sense FDP 252.

Sairaalaa on alusta lähtien ympäröinyt laaja puutarha, joka aikoinaan ulottui aina Kaapelitehtaalle saakka. Sekä sairaalan päärakennus että ympäröivä puisto ovat suojeltuja, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että Museovirasto asettaa tiukat rajat näkyville muutoksille. Tästä syystä paloilmoitinjärjestelmää ei pystytty kauttaaltaan toteuttamaan langallisena, joten osaan tiloista asennettiin langattomat ilmaisimet.

     

Muuntamo öljynjalostamon alueella, Kulloo

Nesteen Porvoon jalostamotoiminnot sijaitsevat Kulloossa Kilpilahden teollisuusalueella. Jalostamon tuotanto on pitkälle automatisoitua eikä se saa missään vaiheessa häiriintyä.

ABB:n Process Industries -yksikkö rakensi säiliöalueelle uuden muuntamon, johon moduulit tuotiin Itävallasta. Suunnittelimme ja toteutimme muuntamoon paloilmoitinjärjestelmän turvaamaan häiriötöntä sähkönjakelua.

Kohteessa tavanomaisten pisteilmaisimien käyttö matalassa kaapelitilassa lattian alla ei ollut perusteltua, koska ilmaisimia olisi tarvittu peräti 200. Niiden sijasta kaapelitilaan asennettiin 14 näytteenottojärjestelmää. Niiden toiminta perustuu imuputkistoon, jolla valvottavasta tilasta imetään ilmaa keskusyksikössä sijaitsevalle ilmaisimelle. Jos ilman mukana kulkeutuu ilmaisimeen savua tai muita palon aiheuttamia partikkeleita, välittää järjestelmä paloilmoituksen kiinteistön paloilmoittimeen. Kyteväkin palo, joka ei vielä tuota savua, kyetään havaitsemaan ilmaisimilla, jotka usein hyödyntävät lasertekniikkaa.

Järjestelmässä käytettävät ilmaisimet ovat erittäin skaalautuvia ja voidaan ohjelmoida täysin valvottavan tilan mukaan. Tyypillisiä käyttökohteita ovat esimerkiksi sairaaloiden ja lääketehtaiden puhdastilat ja atk-konehuoneet. Samoja laitteita voidaan käyttää myös autohalleissa, eläinsuojissa ja jopa jätelaitosten erittäin likaisissa tiloissa, joissa tavanomaiset pisteilmaisimet likaantuvat nopeasti ja aiheuttavat vikahälytyksiä. Korkeissa tiloissa taas tavanomaisia paloilmaisimia on hankala huoltaa, joten näytteenottojärjestelmä ratkaisee ongelman.

Mikäli näytteenottoilmaisia on useampia, ne voidaan kytkeä joko väylään keskenään tai suoraan paloilmoittimen osoitteelliseen silmukkaan, jolloin niitä voidaan etähallita keskitetysti kuten Nesteellä on tehty. Näytteenottojärjestelmät ovat aina erikoisratkaisuja, joille tarvitaan viranomaisten lupa paloilmoittimessa käyttöön.

Muuntamon rakentamisesta huolehti ABB:n Process Industries -yksikkö. Kohteeseen asennettiin Siemensin näytteenottolaitteet. Sähköasennukset teki Sähköpare Oy ja laitetoimittaja Siemens huolehti grafiikasta ja käyttöönotosta.

 

     

Palvelukeskus Purola, Kemi

Kemissä sijaitseva Purola on Toivola-Luotolan Setlementti ry:n ylläpitämä, monipuolisia palveluja vanhuksille tarjoava palvelukeskus. Setlementit ovat voittoa tavoittelemattomia yhdistyksiä, joiden tarkoituksena on edistää mm. yhteiskunnallista tasa-arvoa ja humaanisuutta. Kevättalvella PIL Paloilmoitinliike päivitti palvelukeskuksen palosuojauksen ajan tasalle.

Muiden palveluiden lisäksi Purolassa on myös vuokra-asuntoja ja hoivaosastoja vanhuksille. Palvelutalon pihapiirissä sijaitsee 22 asuntoa käsittävä Senioritalo ja palvelukeskuksen yhteydessä 17 vuokra-asunnon palvelutalo. Kummassakin talossa on lisäksi yhteisiä oleskelutiloja ja seurustelunurkkauksia. Kaikki tilat on nyt suojattu nykyaikaisilla osoitteellisilla paloilmoittimilla.

Uudistuksessa palvelukeskuksen vanha paloilmoitinjärjestelmä uusittiin kokonaan, Senioritalossa vaihdettiin vain paloilmoitinkeskus. Molempiin taloihin päivitettiin uudenaikaiset Schneiderin Esmi Sense FDP 252 -paloilmoitinkeskukset, jotta koko järjestelmä saatiin yhtenäiseksi. Nyt eri talojen järjestelmät kommunikoivat keskenään, mikä antaa käyttäjälle paremman kokonaiskuvan, helpottaa ylläpitoa ja aiheuttaa vähemmän virhehälytyksiä.

 

     

Grand Hotel Mustaparta, Tornio

Aivan Suomen ja Ruotsin rajan tuntumassa sijaitsevaa hotellia mainostetaan luksustasoisena teemahotellina, joka on saanut nimensä ja tarinansa 1700-luvun lopulla Torniossa vaikuttaneelta talonpoika Iisakki Mustaparralta, joka oli eräänlainen paikallinen ”Robin Hood”. Hän onnistui teoillaan parantamaan maalaisten oikeuksia ja päätyi lopulta valtiopäivämieheksi Tukholmaan.

Hotelli on remontoitu entisen Tornion yhteislyseon komeaan rakennukseen, jonka vanhempi osa on rakennettu 1900-luvun alussa venäläiseksi kasarmiksi ja uudempi osa 1950-luvun lopulla. Nyt avattu osa on ensimmäinen kolmessa vaiheessa tehtävästä uudistuksesta. Nyt avattuun uudempaan osaan on remontoitu luokkahuoneen kokoisia sviittejä ja näyttävä ballroom vanhasta jumppasalista.

Kun museovirasto valvoo työtä, on myös paloilmoitinliiketyöt tehtävä pieteetillä. Tämä tulee vielä korostumaan, kun remontti etenee rakennuksen vanhempiin osiin. Toimimme kohteessa paloilmoitinliikkeenä. Suunnittelimme rakennukseen nykyaikaisen Hedengrenin Firescape -paloturva­valojärjestelmän, joka sisältää paloilmoittimien lisäksi turva- ja opastevalot.

 

   

Kaukokiito Oy, Vantaa

Kaukokiidolla on kolmisenkymmentä logistiikkaterminaalia eri puolilla Suomea ja näistä Vantaalla Kehä III kupeessa oleva terminaali on suurin sekä tavara- että liikennemäärissä mitattuna. Kiinteistössä on myös mm. toimistotilat, punttisali, sauna ja tietysti kuljettajien makuutilat.

Vantaan Kaukokiidossa työskentelee noin 80 henkilöä. Alihankkijoita ja kuljettajia liikkuu terminaalissa päivästä riippuen sadasta kolmeensataan, sesonkiaikoina keväällä ja syksyllä vielä enemmän. Töitä terminaalissa tehdään ympäri vuorokauden. Siksikin on tärkeää, että paloilmoitinjärjestelmä on ajan tasalla.

PIL päivitti Kaukokiidon vanhan konventionaalisen järjestelmän nykyaikaiseksi osoitteelliseksi järjestelmäksi Hedengrenin Prodex FIREscape -keskuksella. Paloilmoitinjärjestelmä on asennettu koko kiinteistöön: logistiikkahalliin, toimistotiloihin ja kuljettajien majoitustiloihin, jonne asennettiin ns. kantaäänihälytin, jolla varmistetaan makuutiloissa nukkuvien herääminen. Kun muissa tiloissa palohälytin huutaa 65 dB:n voimalla, on volyymin oltava makuutiloissa vähintään 75 dB. Eiköhän siihen herää.

 

 

Pihtiputaan kirkko, Pihtipudas

Vuonna 1783 rakennettu Pihtiputaan Pääkirkko on historiallisesti merkittävä kohde ja yksi Suomen vanhimmista edelleen käytössä olevista ristikirkoista. Suunnittelimme kirkkoon uuden, nykyaikaisen osoitteellisen paloilmoitinjärjestelmän, joka kertoo hälytystilanteessa täsmälleen ilmaisinkohtaisesti missä kohtaa kirkkoa palaa. Otimme myös huoltovastuun paloilmoitinjärjestelmän pysymisestä jatkossa täydessä toimintakunnossa.

Puukirkot ovat tulenarkoja jo rakennusmateriaalinsakin puolesta. Pelastustoimen tilastojen mukaan Suomessa on keskimäärin seitsemän kirkkopaloa vuodessa, joista enemmän kuin puolet on tuhopolttoja. Vaikka useimmat yritykset eivät onnistukaan, jokainen yritys herättää seurakunnat tarkistamaan omien kirkkojensa paloturvallisuutta. Pihtiputaan kirkossa oli käytössä paloilmoitinjärjestelmä, mutta se oli vanha ja antoi silloin tällöin vääriä hälytyksiä.

Yli 200-vuotiaan puukirkon arkkitehtuuri luo erittäin haastavat olosuhteet paloilmoitinjärjestelmän asennukselle. Vuoden 1874 peruskorjauksessa katon harjalla ollut paanutettu viiritanko korvattiin kahdeksankulmaisella lanterniinilla, ja juuri tämä lanterniini tarjosi asennustyön suurimmat haasteet. Jotta tilaan oli mahdollista asentaa ilmaisimet, eivät tikkaat enää riittäneet vaan oli ryömittävä ahtaasta luukusta ullakon välitilaan ja sieltä lanterniinissa olevalle luukulle. Kaikki tarpeelliset ilmaisimet saatiin asennettua.

 

Peltolan koulu, Tikkurila

Peltolan koulu on Vantaan Tikkurilan urheilupuistossa sijaitseva musiikkipainotteinen yläkoulu, jossa opiskelee 500-600 oppilasta. Sisäilmaongelmista johtuen koulussa aloitettu mittava remontti ajoi koululaisia evakkoon lähikouluun, kun koulussa remontoitiin osa luokista ja yleisistä tiloista.

Remontin yhteydessä uusittiin myös vanhentunut paloilmoitinjärjestelmä. Konventionaalisen keskuksen tilalle vaihdoimme osoitteellisen Schneiderin Esmi Sense FDP -paloilmoitinkeskuksen, joka mahdollistaa jatkossa kenttälaitteiden uusimisen osoitteellisiksi.

 

Helsingin kaupungin asunnot Oy, Helsinki

Jätkäsaaren Hampurinkujalle valmistuvan talon 90 asunnosta 20 on kehitysvammaisten erityisasuntoja. Käyttöönotimme rakennukseen Hedengren Securityn Firescape -palovaroittimet. Samaan järjestelmään on integroitu myös turvavalot. Tavanomaisesta poikkeavaa on se, että järjestelmään liitetystä sprinklerilaitteistosta palohälytystieto välitetään hätäkeskukseen, mutta ilmaisimet hälyttävät vain paikallisesti.

Myös Jakomäkeen valmistuu 20 erityisasuntoa. Täällä paloilmoitin liitetään hoitajakutsujärjestelmään siten, että henkilökunta saa palotilanteessa huoneen tarkkuudella tiedon, missä palaa. Lisäksi henkilökunnan tilaan tulee PC, jossa on paloilmoittimen virtuaalinen käyttölaite, jonka kautta henkilökunta näkee paloilmoittimen tilan, mm. hälytykset huoneen tarkkuudella. Järjestelmän ohjaaminen PC:n kautta kuitenkin estetään. Paloilmoitinjärjestelmäksi valittiin Securitonin Securifire 2000.

 

Myllypuron kampus, Metropolia, Helsinki

Metropolia keskittää nykyiset 16 pääkaupunkiseudun toimipistettään neljään kampukseen Arabianrantaan, Leppävaaraan, Myyrmäkeen ja Myllypuroon. Osin metroradan päälle rakennettavan Myllypuron kampuksesta tulee näistä suurin: opiskelijoita 6000, työntekijöitä 500 ja huoneistoneliömetrejä 40 000.

Koska kampus on suuri, myös paloilmoitinjärjestelmän on oltava suuri. Kohteeseen on tulossa kaikkiaan 10 verkotettua paloilmoitinkeskusta, joita tullaan todennäköisesti hallitsemaan graafisen käyttöliittymän avulla. Myös verkotettuja turvavalokeskuksia tulee olemaan 10.

Joulukuussa 2017 harjakorkeuteen edenneen kampuksen A-osan paloilmoitinjärjestelmän 1. vaiheen asennustyöt ovat loppusuoralla ja käyttöönotto on kesällä 2018. Korkeakouluopiskelijat muuttavat kampukseen 2018-19.

Paloilmoitinjärjestelmänä on Hedengren Securityn Firescape ja turvavalojärjestelmänä Hedengren Securityn Neptolux.

 

Lapinlahden sairaalan huoltorakennus, Helsinki

Lapinlahden sairaala Helsingissä on tänä päivänä kulttuuri- ja mielenterveysalan valtaama. Tiloissa tekee vuokralaisina töitä satoja ammattilaisia, tapahtumissa käy tuhansia. Viime talvena asensimme sähköurakoitsijan alihankkijana sairaala-alueen vanhaan huoltorakennukseen paloilmoitinjärjestelmän. Huoltorakennuksessa sijaitsevat mm. Lapinlahden alueen sähköpääkeskus ja varavoimala.

Kun paloilmoitinjärjestelmää asennetaan suojeltuun kohteeseen, Museovirasto asettaa tiukat rajat näkyville muutoksille, joten erikoisratkaisuja on etsittävä. Yhteistyössä arkkitehdin kanssa kaikkiin ongelmakohtiin myös löydettiin ratkaisu.

As. Oy Kettukuja 4, Helsinki

Herttoniemeen, lähelle vanhaa sairaalaa, on juuri valmistunut kolme uutta asuinrakennusta, joiden yleisiin tiloihin asensimme palovaroitinjärjestelmän. Vuoden vaihteessa oli viereisen As. Oy Herttoniemen tornin asuinrakennusten palovaroittimet jo saatu asennettua.

Projektista tekee hieman erikoisen se, että asuntoyhtiöillä on rakennusten alla yhteinen parkkihalli, jossa toimii nyt yksi yhteinen paloilmoitinjärjestelmä.

Spahotel Sveitsi, Hyvinkää

Aikanaan huippusuosittu Rantasipi Sveitsi pisti pillit pussiin vuoden 2015 lopussa. Nyt vain pari vuotta myöhemmin hotelli avasi uudelleen ovensa täysin uudistuneena nimellä Spahotel Sveitsi. Hotellissa on 182 huonetta, kattavat kokoustilat, ravintoloita ja runsaasti ajanvietetiloja liikuntakeskuksesta kylpylään ja elokuvateattereista seikkailupuistoihin.

Uusimme koko laajan hotellikompleksin paloilmoitinjärjestelmän ja toimitimme tarvittavat laitteet. Teimme kaikki paloilmoitinliiketyöt sähköurakoitsijan alihankkijana. Tilojen moninaisuus toi projektiin mukavaa haasteellisuutta. 

Malmin sairaala, Helsinki

Rakensimme Malmin sairaalan paloilmoitingrafiikan. Sairaala-alueella on lukuisia rakennuksia, joissa kaikissa oli erilliset paloilmoitinjärjestelmät. Nyt kun järjestelmät on yhdistetty graafisella käyttöliittymällä, on käyttö ja hallinta keskitetysti yhdestä paikasta huomattavasti aiempaa helpompaa.

Piikkiökoti, Kaarina

Piikkiön Kirismäessä sijaitseva vanhainkoti muuttui laajennuksen myötä 30-paikkaiseksi tehostetun palveluasumisen kodiksi ja sai samalla uuden nimen Piikkiökoti.

Toimimme uudistuksessa paloilmoitinliikkeenä sähköurakoitsijan alihankkijana ja toimitimme tarvittavat laitteet. Työ jatkuu edelleen vanhan puolen saneerauksella. Myös sinne asennetaan nykyaikainen paloilmoitinjärjestelmä. 

Sokos Hotelli Presidentti, Helsinki

Toimimme paloilmoitinliikkeenä Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan Sokos Hotel Presidentin paloilmoitusjärjestelmän päivityksessä.

Hotelli käy parhaillaan läpi kattavaa peruskorjausta, joka valmistuu kokonaisuudessaan syksyllä 2018. Ylimääräistä haastetta projektille tuo se, että hotelli toimii peruskorjauksesta huolimatta kaiken aikaa normaalisti. Projekti toteutetaan neljässä vaiheessa, joista ensimmäinen valmistui vuonna 2016 ja viimeinen ensi vuonna samaan aikaan koko projektin valmistumisen kanssa.

Kustaankartanon palvelukeskus, Helsinki

Toimimme paloilmoitinliikkeenä Oulunkylässä sijaitsevan Kustaankartanon palvelukeskuksen paloilmoitinjärjestelmän päivityksessä. Kustaankartanon tarjoamat monipuoliset palvelut sijoittuvat useisiin erillisiin rakennuksiin, joten paloilmaisiakin asennettiin mittavat tuhatkunta. Myös keskuksia ja käyttölaitteita on useampia.

Työhön kuului kaikki paloilmoitinjärjestelmien päivitykset niin asuinyksiköissä kuin esimerkiksi päivätoiminnan ja hallinnon tiloissa. Kenttäasennukset hoiti sähköliike, jolle toimimme projektissa paloilmoitinliikkeenä. Haastavinta oli projektin rikkonaisuus, joka pilkkoi työn pieniin osiin ja vaiheisiin.

 

Tornion terveyskeskus

Päivitimme keväällä Tornion terveyskeskuksen kaikki paloilmoittimien paikantamiskaaviot, joista pelastushenkilöstö voi palotilanteessa paikantaa paloalueen. Uudet paikantamiskaaviot ovat nyt entisiä selkeämmät ja käyttäjäystävällisemmät.

Nurmijärven kirkko

Nurmijärven puukirkko on vuonna 1793 valmistunut kirkko, johon suoritimme paloilmoitinjärjestelmän päivityksen kevään 2017 aikana. Kävimme kirkon läpi kellarista kellotapuliin: poistimme vanhan paloilmoitinjärjestelmän ja asensimme tilalle uuden nykyaikaisen järjestelmän. Historiallisesti merkittävän puukirkon ulkopuolelle räystään alle asennettiin myös lämpöilmaisinkaapelit suojaamaan kirkkoa palolta. Kuva: Nurmijärven seurakunta.

Nurmijärven kirkko

Ou­to­kum­pu Oyj, Tor­nio

Suunnittelimme ja asensimme Outokummun Tornion terästehtaan kuumavalssaamon sähkötilaan Securiton-näytteenottojärjestelmän. Käytimme kohteessa erikoispalonilmaisulaitteita ja asensimme tiloihin näytteenottoilmaisia, jotka analysoivat jatkuvasti ilman savupitoisuutta tiloihin asennetun putkiston kautta. Automaattinen paloilmoitus lähtee tarvittaessa analyysin tuloksen perusteella hätäkeskukseen. Työ valmistui syksyllä 2016.

Outokumpu logo

Hyvinvointikartano Kaisankoti, Espoo

Kylpylä- ja hyvinvointipalveluja tuottavan kartanohotellin Kaisankodin koko paloilmoitinjärjestelmä päivitettiin nykyaikaiseksi Prodex FIREscpe -laitteilla. Projektiin kuului suunnittelu sekä laitetoimitukset ja -asennukset. Projekti valmistui syksyllä 2015.

Kaisankoti

HUSLAB-laboratoriot, Uusimaa

Toimimme paloilmoitinliikkeenä sähköurakointiyritys DT Systems Oy:lle. Suunnittelimme HUSLABin Uudenmaan laboratorioyksiköiden paloilmoitinjärjestelmät ja suoritimme Schneider Electric -tuotteiden toimitukset ja käyttöönotot. Projekti valmistui syksyllä 2015.

Huslab logo

Kohteinamme on ollut myös esimerkiksi

TEOLLISUUSRAKENNUKSIA JA -HALLEJA
OPPILAITOKSIA JA KOULUJA
TERVEYDENHUOLTOON JA SOSIAALIPALVELUIHIN LIITTYVIÄ TILOJA
TOIMISTORAKENNUKSIA
HOTELLEJA JA MAJOITUSTILOJA
LIIKERAKENNUKSIA
PYSÄKÖINTILAITOKSIA
LIIKUNTAHALLEJA JA -RAKENNUKSIA
KIRKKOJA JA KULTTUURIRAKENNUKSIA

 

Meiltä ratkaisut pieniin ja suuriin kohteisiin ympäri Suomea.